Τι είναι η πορφύρα Henoch-Schönlein και ποια προβλήματα δημιουργεί

  • Iatropedia
Η πορφύρα Henoch-Schönlein είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από δερματικό εξάνθημα, κοιλιακό πόνο και πόνους στις αρθρώσεις. Τα νεφρά και άλλα μέρη του σώματος μπορεί επίσης να επηρεαστούν και η αιτία που εμφανίζεται είναι λόγω μίας αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος συνήθως σε μια μόλυνση. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι αυτή η σπάνια νόσος.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν πορφύρα Henoch-Schönlein είναι παιδιά. Είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών τείνουν να εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα, ενώ οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές.

Πριν εμφανιστεί η πάθηση συνήθως προηγείται μία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Έτσι, για παράδειγμα, θα προϋπάρχει βήχας, καταρροή, πυρετός και αίσθημα κόπωσης.

Στη συνέχεια εμφανίζεται ένα εξάνθημα πιο συχνά στα πόδια, τους γλουτούς, τους αγκώνες και γύρω από τη μέση. Το εξάνθημα διαρκεί συνήθως περίπου 10 ημέρες μέχρι να εξαφανιστεί. Αρκετά μεγάλο ποσοστό θα αναπτύξει και φλεγμονή των αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις, ιδιαίτερα τα γόνατα και οι αστράγαλοι, μπορεί να πρηστούν, να είναι ζεστές και επώδυνες. Η φλεγμονή σταδιακά θα υποχωρήσει και δε θα αφήσει μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις. Τα περισσότερα αλλά όχι όλα τα άτομα με πορφύρα Henoch-Schönlein θα εκδηλώσουν έντονο πόνο στην κοιλιά. Μερικοί μπορεί επίσης να εμφανίσουν αδιαθεσία, εμετό και διάρροια.

Οι επιπλοκές αν και σπάνιες μπορεί να συμβούν και περιλαμβάνουν διαταραχές από τα νεφρά, το έντερο, το νευρικό σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες.

Ανάλογα με τα συμπτώματα που εμφανίζονται μπορεί κάποιος που έχει πορφύρα Henoch-Schönlein να εισαχθεί στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος θα υποχωρήσει χωρίς καμία ειδική θεραπεία και χωρίς επιπλοκές. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί υποστηρικτική θεραπεία για ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr