Τι είναι ακριβώς η χολέρα που φοβούνται για τον Ολλανδό τουρίστα – Τα συμπτώματα για ενήλικες και παιδιά

  • Iatropedia
Η χολέρα είναι μια βακτηριακή ασθένεια που συνήθως μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και προκαλεί σοβαρή διάρροια και αφυδάτωση. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η χολέρα μπορεί να είναι θανατηφόρα μέσα σε λίγες ώρες, ακόμη και σε προηγουμένως υγιή άτομα.

Η σύγχρονη επεξεργασία των λυμάτων και του νερού έχει σχεδόν εξαλείψει την χολέρα στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά εξακολουθεί να είναι παρούσα στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αϊτή και κεντρικό Μεξικό. Ο κίνδυνος επιδημίας χολέρας είναι υψηλότερος σε καταστάσεις που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες συνωστισμού, χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτίθενται στο βακτήριο της χολέρας (Vibrio cholerae) δεν νοσούν και ποτέ δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί. Ωστόσο, επειδή αποβάλλουν τα βακτήρια χολέρας μέσω της αφόδευσης για 7-14 ημέρες, μπορεί να εξακολουθούν να μολύνουν άλλα άτομα μέσω μολυσμένου νερού. Οι περισσότερες συμπτωματικές περιπτώσεις χολέρας προκαλεί ήπια ή μέτρια διάρροια που είναι συχνά δύσκολο να διακριθεί από τη διάρροια που προκαλείται από άλλα προβλήματα.

Μόνο περίπου 1 στα 10 άτομα αναπτύσσει μολυσμένα τα κλασικά συμπτώματα της χολέρας, συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες από τη μόλυνση. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Διάρροια.Η διάρροια από χολέρα έρχεται ξαφνικά και μπορεί να προκαλέσει γρήγορα επικίνδυνη απώλεια υγρών (ακόμα και 1 λίτρο σε μία ώρα). Η διάρροια λόγω χολέρας έχει συχνά ένα χλωμή, γαλακτώδη εμφάνιση που μοιάζει με “νερό στο οποίο έχει ξεπλυθεί ρύζι”.

-Ναυτία και έμετος.Συμβαίνουν ειδικά στα πρώτα στάδια της χολέρας. Ο εμετός μπορεί να διαρκέσει για πολλές ώρες κάθε φορά.

-Αφυδάτωση.Αφυδάτωση μπορεί να αναπτυχθεί εντός ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων χολέρας. Ανάλογα με το πόσα σωματικά υγρά έχουν χαθεί, η αφυδάτωση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Μια απώλεια 10% ή περισσότερο του συνολικού σωματικού βάρους υποδεικνύει σοβαρή αφυδάτωση.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης από χολέρα περιλαμβάνουνευερεθιστότητα, λήθαργο, βυθισμένα μάτια, ξηροστομία, υπερβολική δίψα, ξηρό και ζαρωμένο δέρμα που αργεί να επανέλθει όταν το τσιμπάτε/ανασηκώνετε, μειωμένη ή καθόλου παραγωγή ούρων, χαμηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή αρρυθμία.

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία απώλεια των ανόργανων συστατικών στο αίμα σας (ηλεκτρολύτες) που διατηρούν την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας. Αυτό ονομάζεταιανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Ηλεκτρολυτικές διαταραχές

Μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα όπως:

-Μυϊκές κράμπες.Αυτές προκύπτουν από την ταχεία απώλεια αλάτων, όπως το νάτριο και το χλωριούχο κάλιο.

-Σοκ.Αυτή είναι μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της αφυδάτωσης. Αυτό συμβαίνει όταν ο χαμηλός όγκος αίματος προκαλεί πτώση στην πίεση του αίματος και πτώση στην ποσότητα του οξυγόνου στο σώμα σας. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σοβαρή καταπληξία μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά.

Συμπτώματα της χολέρας στα παιδιά

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά με χολέρα έχουν τα ίδια συμπτώματα με τους ενήλικες, αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) λόγω της απώλειας υγρών, η οποία μπορεί να προκαλέσει:

-Γενικευμένη αλλαγή συμπεριφοράς (αλλαγμένη κατάσταση συνείδησης)

-Επιληπτικά επεισόδια

-Κώμα

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Ο κίνδυνος της χολέρας είναι μικρή σε ανεπτυγμένες χώρες και ακόμα και σε ενδημικές περιοχές είναι πιθανό να μολυνθείτε αν ακολουθήσετε τις συστάσεις για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και νερού. Ακόμα και σήμερα, ωστόσο, σποραδικά κρούσματα χολέρας συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Εάν αναπτύξετε σοβαρή διάρροια μετά την επίσκεψη σε μια περιοχή με ενεργή χολέρα, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Αν έχετε σοβαρή διάρροια και νομίζετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί σε χολέρα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η σοβαρή αφυδάτωση είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση περίθαλψη ανεξάρτητα από την αιτία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν