Τι είναι το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου από το οποίο φέρεται να πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι

  • Iatropedia newsroom
Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου
Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, που σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές οφείλεται στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου, έχει ταράξει τη παγκόσμια σκηνή.

Η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι ενημερώθηκε από τις αρχές, το περασμένο Σάββατο, ότι η πιο ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης της Ρωσίας πέθανε από το «Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου».

Αν και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τις ρωσικές αρχές ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε από τις κακές συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή, η Μόσχα έδωσε έναν πολύ γενικό όρο για να δικαιολογήσει τον θάνατό του. Παράλληλα, «μυστήριο» αποτελεί ακόμα που έχει μεταφερθεί η σορός του.

Όσον αφορά το «Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου από Αρρυθμία» (Sudden Arrhythmia Death Syndrome – SADS)., εμφανίζεται στην περίπτωση που η καρδιά ενός ατόμου φαίνεται να σταματά χωρίς αιτία, συχνά μάλιστα σε άτομα που φαίνονται να είναι απολύτως υγιή.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Healthing, το εν λόγω σύνδρομο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με το CDC να το ονομάζει «σύνδρομο αιφνίδιου, απροσδόκητου νυχτερινού θανάτου».

«Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους απροσδόκητους θανάτους σε νέους, που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών», ανέφερε το Βασιλικό Αυστραλιανό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών. Ακόμη, ο όρος χρησιμοποιείται όταν η νεκροψία δεν μπορεί να βρει μια προφανή αιτία θανάτου.

Διαβάστε επίσης: Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μπορεί να έχει βιολογικά αίτια

Από την πλευρά του, το Ίδρυμα SADS που εδρεύει στις ΗΠΑ, έχει γνωστοποιήσει ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 4.000 ετήσιους θανάτους παιδιών, εφήβων ή νεαρών ενηλίκων από «Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου» έχουν ένα από τα δύο κορυφαία προειδοποιητικά σημάδια.

Αφορούν σε οικογενειακό ιστορικό ή ξαφνικό ανεξήγητο θάνατο ενός μέλους της οικογένειας και λιποθυμία ή επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης ή όταν κάποιος είναι ενθουσιασμένος ή ξαφνιασμένος.

Πώς γίνεται η διάγνωση για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου;

Οι διαγνωστικές μέθοδοι διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του συνδρόμου αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου. Τα διαγνωστικά εργαλεία μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Ηλεκτροκαρδιογράφημα
-Γενετικό τεστ
-Τεστ αντοχής σε διάδρομο
-Τεστ πρόκλησης κατεχολαμινών (έλεγχος της αντίδρασης της καρδιάς σας σε ένα φάρμακο)
-Holter ρυθμού
-Ηχοκαρδιογράφημα
-Υπερηχογράφημα εμβρύου
-Διαγνωστικό τεστ καρδιακού καθετηριασμού

Φωτογραφία iStock