Τι έγινε στη τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Υγείας

  • Iatropedia
Επιτάχυνση διαδικασιών σε όλα, αλλαγή διοικήσεων στα νοσοκομεία, πάταξη της γραφειοκρατίας και του χρονοβόρου συστήματος προσλήψεων, αιμοδότηση των νοσοκομείων με νέους γιατρούς και περισσότερα χρήματα, πάταξη της διαφθοράς υπόσχονται οι νέοι και οι ..παλιοί της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας . Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας μάλιστα, Παύλος Πολάκης τόνισε ότι τον χώρο τον ξέρουν καλά και δεν έχουν δικαιολογία να καθυστερούν σε αυτά που πρέπει να γίνουν...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Δείτε τι ειπώθηκε στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής:

Θάνος Δημόπουλος, τ. υπηρεσιακός υπουργός Υγείας

«Να ευχαριστήσω όλους που με βοήθησαν να κάνω λίγα πράγματα που ολοκλήρωσα στο σύντομο αυτό διάστημα. Οι διοικητικές υπηρεσίες μου έκαναν πολύ καλή εντύπωση

Μερικά θέματα που μας απασχόλησαν:

-Τακτική επιχορήγηση νοσοκομείων κι οργανισμών.

-Βάλαμε τις προϋποθέσεις ώστε η νέα ηγεσία να πετύχει αύξηση προϋπολογισμό σε ΕΣΥ και ΠΕΔΥ.

-Πήραμε άδεια από το ΣτΕ και ολοκληρώθηκε η κάλυψη θέσεων που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη ηγεσία.

– Προχωρήσαμε σε φαρμακευτική κάλυψη ευπαθών ομάδων και προβλήματα ου προέκυψαν για αυξητικές ορμόνες, αντιρετροϊκά, για αιμορροφιλία κλπ.

-Η υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε στόχο την κάλυψη του μεταναστευτικού. Συμμετείχαμε στην διαδικασία αυτή και υποβάλαμε όλες τις απαραίτητες προτάσεις για χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκές επιτροπές .

-Ολοκληρώσαμε εξάλλου τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση για να διευκολυνθεί η αξιολόγηη του Οκτωβρίου

Ως γιατρός, ως πρύτανης κλείνοντας, να εξάρω το έργο του υγειονομικού προσωπικού της χώρας που εργάζεται άοκνα, να ευχαριστήσω τις διοικήσεις ΕΟΠΥΥ, ΕΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ για την στενή συνεργασία.

Να ευχηθώ κάθε επιτυχία στη νέα ηγεσία και δηλώνω είμαι στην διάθεση σας.

Καλή δυναμη!».

…………………………………………………………….

Ανδρέας Ξανθός, νέος Υπουργός Υγείας

«Είναι μεγάλη τιμή για όλους μας να αναλαμβάνουμε σε αυτή την φάση της ευθύνη αυτή… Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον απερχόμενο υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή, που απέδειξε ότι ήταν επιλογή με θεσμική αξιοπιστία, καθώς μπόρεσε να συνεργαστεί με όλους και να διαχειριστεί σε αυτή τη μικρή θητεία με αποτελεσματικό τρόπο τις εκκρεμότητες.

Είμαστε σε μια φάση που η κοινωνία έδωσε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση αυτή να κάνει restart. Να κανει επανεκίνηση με πιο σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον σε όλα τα είπεδα. Απο την οικονομία μέχρι την δημόσια διοίκηση και την λειτουργία των θεσμών. Αυτή η εντολή της κοινωνίας εμπεριείχε μεγάλη δόση σκεπτικισμού και κριτικής. Αυτό πρέπει να το σεβαστούμε. Ξέρουμε ότι αυτά τα προβλήματα είναι πολλαπλά και συσσωρευμένα. Έχουμε να διαχειριστούμε ένα σύστημα υγείας που κλυδωνίζεται σε διαρκεί κίνδυνο γενικού μπλάκ άουτ. Κι αυτό πρέπει να το αντιστρέψουμε…

Πρώτο μας μέλημα η σταθερότητα. Και έτσι χρειάζεται να προχωρήσει το πρόγραμμα έκτακτης ενίσχυσης με προσωπικό.Σήμερα οι δομές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση. Χρειάζεται κανονικότητα στην χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των υπόλοιπων οργανισμών που δεν υπήρχε και είχε επίπτωση στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας προς τους πολίτες.

Κρίσιμο στοίχημα είναι επίσης είναι η ηθικοποποίηση του συστήματος υγείας. Είναι γενικότερη απαίτηση κοινωνική για όλο το κράτος. Πρέπει να αντιμετωπίσομε τις εστίες διαφθοράς, σπατάλης και εκμετάλλευσης του ανθρώπου. Είναι μεροληψία υπέρ των αδύναμων.

Τρίτο επίπεδο παρεμβάσεων είναι να γίνουν μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η πατρίδα. Να προχωρήσουν πχ ΠΦΣ, ψυχιατρική μεταρρύθμιση, πολλά θέματα που πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και μεθοδευμένη υλοποίηση με σταθερά βήματα.

Στο δύσκολο περιβάλλον της νέας συμφωνίας και στους περιορισμούς που συνεπάγεται ο χώρος της Υγείας οφέίλει να είναι προνομιακός για να υπάρξει αίσθηση δικαιότερης κατανομής βαρών και για την αίσθηση ασφαλειας του πληθυσμού».

……………………………………..

Παύλος Πολάκης, νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας

«Να ξεκινήσω με μια παρατήρηση: Νιώθω άβολα. Εδώ ερχόμουν μόνο υπό καθεστώς διαμαρτυρίας και έχουμε παίξει ξύλο στην πόρτα. Και ήρθε η ώρα να κάθομαι σε αυτήν την καρέκλα..

Δεν υπάρχει από εδώ και πέρα δικαιολογία. Ο λαός εξασφάλισε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και μας έδωσε το ελεύθερο υπό το το καθεστώς που διαμορφώνει αυτή η δύσκολη συμφωνία να κάνουμε 6 πράγματα:

1 -Να μειώσουμε το χρέος.

2 -Να αλλάξουμε το κρατος να τσακίσουμε την γραφειοκρατία και τον πελατειακό μηχανισμό.

3 -Να χτυπήσουμε την διαφθορά (διασυμβάσεις , ΜΜΕ, καπνά κλπ).

4 -Να βάλουμε μπροστά παραγωγική ανασυγκρότηση επειδή χάνουμε μια γενικά μορφωμένων νέων.

5-Να καταστήσουμε το κοινωνικό κράτος, δηλαδή εκπαίδευση και υγεία.

6 -Να αξιοποιήσουμε την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ χωρίς τη στήριξη κομμάτων των παλιών καταστάσεων.

Στα άλλα πόστα που ήμουν χρειάστηκε να διαβάσω. Εδώ τα ξέρω από μέσα και από μάχιμη ιατρική. Ξέρουμε που πάσχει το σύστημα και που πονάει. εγώ ήμουν 10 χρόνια στη Νίκαια, το υπαηρέτησα ως γιατρός του ιδιωτικού τομέα.

Δεν θέλει λόγια θέλει δουλειά!

-Πρέπει να αλλάξουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων

-Να εφαρμοστεί η πρωτοβάθμια ήμουν νιος και γέρασα (από εποχή Γεννηματά)

-Η λειτουργία των νοσοκομείων που πρέπει να αιμοδοτηθεί με προσωπικό, νέους ανθρώους. Ο 60άρης δεν μπορεί να εφημερεύει όπως ο 30άρης.

-Διαδικασία προσλήψεων: Πρέπει να αλλάξει η διαδικασία για προσλήψεις. Να σκεφτούμε θεσμικές δομές ώστε να επιταχυνθεί το σύστημα.

Και υπάρχει και το τεράστιο ζήτημα της διαφθοράς. Το 10% είναι το φακελάκι και 90% είναι οι υπερτιμολογήσεις. Οι προκάτοχοι μπορεί να έκαναν οριζόντιες μεισεις αλλά΄διαφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού τον μηχανισμό.

Τώρα που δεν έχουμε το μαχαίρι του Σόιμπλε και της Μέρκελ στο λαιμό πρέπει να εξορθολογήσουμε αυτά και τον ιδιωτικό τομέα με κανόνες ώστε να επιστρέψουν χρήματα στην υγεία για τους πολίτες

Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία. Επιθυμούμε την συνεργασία αλλά κάποια πράγματα πρέπει να αποφασίζονται πιο γρήγορα. ΄Έλεγα στις νοσηλεύτριες των ΜΕΘ, «όταν εγώ τρέχω, θα τρέχουν και οι άλλοι».

Χρειάζεται ένα συμβόλαιο τιμής με όλο το προσωπικό στην Υγεία που θα μας στηρίξει όταν δουν ότι όλα πάνε καλύτερα».

Τι είχε συμβεί νωρίτερα

Άφιξη του νέου αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη

Στην είσοδο του κτηρίου στην οδό Αριστοτέλους

Οι κύριοι Πολάκης, Δημόπουλος και Ξανθός κατά την έναρξη της διαδικασίας