Τι δείχνει η σημερινή έκθεση για τα λύματα: Μειώθηκε το ιικό φορτίο στην Αττική

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταλλαγμένα
Σταθεροποιητικές ή και πτωτικές τάσεις στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα σε διάφορες περιοχές της χώρας παρατηρήθηκαν από τις 15 έως και τις 21 Μαρτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Βάση των συμπερασμάτων των ειδικών, πτωτικές τάσεις παρατηρούνται στο Ρέθυμνο (-87%) και στο Ηράκλειο (-53%).

Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Πάτρα (-25%) και στην Αττική (-27%). Ανοδική είναι η τάση στα Χανιά (+25%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ. Επίσης, σταθερή παραμένει η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα των υπόλοιπων περιοχών την τελευταία εβδομάδα.

Αναλυτικά:

Στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε οριακή μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 27%, με το ιικό φορτίο όμως να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου. Στη Λάρισα δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου.

Στον Βόλο επίσης δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου.

Στο Ηράκλειο παρατηρείται μια μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Σημειώνεται ωστόσο, ότι το ιικό φορτίο στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Στα Χανιά παρατηρείται μία οριακά αυξητική τάση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων στα Χανιά, με το ιικό φορτίο στα λύματα να εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Στο Ρέθυμνο καταδεικνύουν μια σαφή τάση αποκλιμάκωσης της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα σε σχέση με τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στον Άγιο Νικόλαο δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα.

Στην Πάτρα παρατηρείται μικρή αποκλιμάκωση και ελαφρά μείωση (-25%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν