Τι αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας για τη συμμετοχή στα φάρμακα των πρ. δικαιούχων του ΕΚΑΣ – Εγκύκλιος

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΚΑΣ
Τέλος στα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ποσοστά συμμετοχής στα φάρμακα των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ, δίνει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας.

Η κατάργηση από 31/12/19 του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) προκάλεσε αναστάτωση στους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς, οι περισσότεροι ανησυχούσαν και για την πιθανή αυτόματη κατάργηση της μειωμένης ή μηδενικής συμμετοχής τους σε φάρμακα.

Ταυτόχρονα, όμως, από τις αρχές του χρόνου υπήρξε μεγάλη σύγχυση και ανάμεσα στους γιατρούς που συνταγογραφούν τα φάρμακα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ, στο οποίο είχε παραμείνει η επιλογή της “μηδενικής συμμετοχής” των ασφαλισμένων – πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

Υπουργείο Υγείας: “Παραμένει προσωρινά η μηδενική συμμετοχή”

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημερώθηκε με καθυστέρηση για το πρόβλημα, ενώ μόλις χθες (14/11) έδωσε εντολή στην ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ :

Να διατηρήσουν το υφιστάμενο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 καθεστώς των ποσοστών συμμετοχής (ως ίσχυε στο πλαίσιο της παρ. 1 του νόμου 4411/2016 υπέρ των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ)”.

Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει προκειμένου να μην απαιτηθούν αντιλογισμοί, μέχρι την τροποποίηση του νόμου, η οποία θα κοινοποιηθεί μετά την ψήφισή της.

Το παραπάνω μέτρο, ωστόσο, είναι προσωρινό, καθώς στη σχετική εγκύκλιο -την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος– αναφέρεται ότι η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ από 31 Δεκεμβρίου 2019 και εφεξής, επιφέρει ως συνέπεια και την απώλεια του αντισταθμιστικού μέτρου της μείωσης ή του εκμηδενισμού της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ.

Διευκρινίζεται, όμως, ότι επίκειται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, που θα ρυθμίζει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 την παροχή αντισταθμιστικών ευεργετημάτων στους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ, αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής τους στην φαρμακευτική δαπάνη.

Η ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ΗΔΙΚΑ ανακοίνωσε με τη σειρά της:

«Κατόπιν εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας σας ενημερώνουμε ότι μετά την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1 – 1  -2020, επίκειται νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα ρυθμίζει αναδρομικά την παροχή αντισταθμιστικών ευεργετημάτων στους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ.

Μέχρι τότε, παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο μέχρι 31 – 12 – 2019 καθεστώς των ποσοστών συμμετοχής, ως ίσχυε στο πλαίσιο του νόμου 4411/2016, για τους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ».

Δείτε τη σχετική εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν