Τι απαντά το Ωνάσειο για το θάνατο του παιδιού που δε χειρουργήθηκε!

  • Iatropedia
Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες μετά τη νέα αποκάλυψη του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, ότι άλλο ένα παιδάκι έχασε τη ζωή του επειδή δε χειρουργήθηκε στο Ωνάσειο μετά το λουκέτο στην καρδιοχειρουργική κλινική του Αγία Σοφία. Δείτε τι απαντά το Ωνάσειο μετά τις καταγγελίες των γονέων.

Ο Σύλλογος των παιδιών καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας κατήγγειλαν ότι άλλο ένα παιδί έχασε τη ζωή του πριν λίγες ημέρες, επειδή δεν αντιμετωπίσθηκε στο Ωνάσειο με διάφορες δικαιολογίες. Με βάση τις καταγγελίες, συνολικά 8 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το Ωνάσειο σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η σπάνια πάθηση του μικρού ασθενή δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο χορήγησε στην οικογένεια τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να μεταβεί το παιδί σε ειδικό κέντρο της αλλοδαπής με δαπάνες του οικείου ασφαλιστικού φορέα. Πράγματι, το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην αλλοδαπή σε συνέχεια της οποίας δυστυχώς κατέληξε. Στο μεσοδιάστημα δε το Ω.Κ.Κ. είχε θέσει στην διάθεση του Παιδοκαρδιοχειρουργού κ. Αυξέντιου Καλαγκός, ο οποίος ήταν επιλογή των γονέων, τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό του για την διεξαγωγή της επέμβασης, που ωστόσο δεν κατέστη δυνατή λόγω έλλειψης τράπεζας ανθρώπινων ομοιομοσχευμάτων στην Ελλάδα.

Από τον Οκτώβριο 2011 οπότε ανεστάλη η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο καλύπτει τα περιστατικά που παραπέμπονται από αυτό, ανεξαρτήτως αν είναι ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των γονέων, παρέχοντας τους τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει σε όλους τους ασθενείς του. Ειδικότερα έως και την 31 Δεκεμβρίου 2012, έχουν παραπεμφθεί 87 παιδιά, εκ των οποίων 39 ανασφάλιστα ή άπορα, το συνολικό κόστος της νοσηλείας των οποίων έχει ανέλθει σε € 448.815,12.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εκφράζει την θλίψη του για το περιεχόμενο των ανωτέρω ανακοινώσεων που με αφορμή την ατυχή κατάληξη βαρύτατα πασχόντων μικρών ασθενών, προσβάλλουν το έργο και την προσφορά του Ω.Κ.Κ. και των ιατρών του και προκαλούν αναιτιολόγητα ανησυχία στους γονείς των ασθενών και στην κοινή γνώμη”.