Τι απαντά η Μίνα Γκάγκα στον ΙΣΑ για την αποχώρηση 86 γιατρών από το ΕΣΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα
Απάντηση στις καταγγελίες του ΙΣΑ, για την "αιφνιδιαστική αποχώρηση 86 έμπειρων και καταξιωμένων ιατρών που υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις στο ΕΣΥ" δίνει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Με επιστολή της στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) αναφορικά με τους 86 γιατρούς που παύθηκαν αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντά τους στο ΕΣΥ και δεν αντικαταστάθηκαν, όπως λένε οι ίδιοι οι γιατροί του ΙΣΑ,  η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εκφράζει την απορία της κατ’ αρχήν, γιατί ο ΙΣΑ δεν απευθύνθηκε στην ίδια για να λάβει απαντήσεις:

«Αν ο ΙΣΑ ήθελε πραγματικά απαντήσεις, δεδομένου ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός είναι μέλος του, θα μπορούσαν απλά να την έχουν πάρει τηλέφωνο, όπως γίνεται συχνά. Αλλά όπως φαίνεται και από την βιαστική δημοσιοποίηση του περιεχόμενου της επιστολής, χωρίς να έχουν ληφθεί απαντήσεις, η μόνη επιθυμία είναι να υπάρχει δημοσιότητα», αναφέρει η κα. Γκάγκα.

Επίσης, διευκρινίζει πως δεν υπάρχει γιατρός σε δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας πέραν του ορίου συνταξιοδότησης, ο οποίος υπέγραψε συμβάσεις για παράταση «και άρα καμία αιφνιδιαστική λύση συμβάσεων υπήρξε», τονίζει.

Να σημειωθεί πως ο ΙΣΑ με ανακοίνωσή του προς τα ΜΜΕ την Τρίτη 20/09 δήλωνε την αγανάκτησή του «για την αποχώρηση ογδόντα έξι (86) συνολικά έμπειρων και καταξιωμένων συναδέλφων, οι οποίοι «εντέλλονται» αιφνιδιάστηκα να απομακρυνθούν άμεσα από το ΕΣΥ, κυρίως όμως ζητούμε να μας διευκρινίσετε αν σε όλες και σε κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές τηρήθηκε η νομιμότητα και ποια ήταν τα πραγματικά κριτήρια παραμονής τους ή όχι».

Τι απαντά η Μίνα Γκάγκα

Ολόκληρη η ανακοίνωση της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, είναι η εξής:

«Χθες το απόγευμα στις 4:08 μ.μ. ήρθε επιστολή του ΙΣΑ, μέσω e-mail, στο γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού και αφορά ερωτήσεις για τις διαπιστωτικές πράξεις προς συναδέλφους που έχουν ξεπεράσει το 67ο έτος της ηλικίας και άρα βρίσκονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ως παρατασιακοί συνταξιούχοι.

Στις 4:29 μ.μ. ήρθε επίσης στο προσωπικό e-mail της Αναπληρώτριας Υπουργού, η οποία είναι μέλος του ΙΣΑ, η ενημέρωση για την επιστολή, φυσικά, χωρίς να έχουν έρθει πρώτα οι απαντήσεις, δεδομένου ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός ήταν σε συναντήσεις και βεβαίως δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο για απάντηση.

Για να απαντήσουμε:

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου ήταν να παραταθεί το όριο ηλικίας για τις ειδικότητες της αναισθησιολογίας και της νεφρολογίας, όπου έχουν παρατηρηθεί πολλές ελλείψεις. Επειδή υπήρξαν πολλά αιτήματα, ιδίως από περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας και ακριτικά νοσοκομεία, σχετικά με την ανάγκη παραμονής γιατρών και άλλων ειδικοτήτων, έγινε αλλαγή της νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να μπορούν, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, να παραμένουν συνάδελφοι που είναι απαραίτητοι σε αυτές τις περιοχές και δομές. Η απόφαση για το ποιοι παραμένουν ήταν συνάρτηση εισηγήσεων τριών Υπουργείων:

  • του Υπουργείου Εσωτερικών που δίνει νέες θέσεις, εφόσον κενωθούν οι πληρωθείσες
  • του Υπουργείου Οικονομικών, με γνώμονα τα δημοσιονομικά της χώρας και
  • του Υπουργείου Υγείας, με γνώμονα τον χάρτη υγείας πανελλαδικά.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα το Υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε καμιά παράταση σε κανένα μέλος ΔΕΠ στα νοσοκομεία της χώρας, ούτε καν στις απαραίτητες ειδικότητες. Επιπλέον, όσον αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ, η τελευταία παράταση είχε λήξει από 30.6.2022 και οι ενδιαφερόμενοι ήδη τελούσαν εις γνώση της εξελισσόμενης διαδικασίας και επομένως, κάθε άλλο παρά αιφνιδιάστηκαν από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις της 13ης Σεπτεμβρίου 2022.

Από πλευράς Υπουργείου, δηλώνουμε ότι είμαστε πάντα εδώ για απαντήσεις. Και πως, όταν υπάρχουν ερωτήσεις με σκοπό την ειλικρινή πληροφόρηση και όχι τη χρήση στα μίντια, το Υπουργείο φυσικά και απαντάει. Ο καλός όμως τόνος στην επικοινωνία είναι η βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Με εκτίμηση».