Τι αλλαγές φέρνει το νέο μνημόνιο στην Υγεία

  • Iatropedia
Το σχέδιο νόμου φέρει την εύγλωττη ονομασία "Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης", και η αιτιολογική έκθεση που το συνοδεύει, αναφέρει ότι "οι προτεινόμενες διατάξεις αποσκοπούν στην μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και στον εξορθολογισμό των κανόνων τιμολόγησης φαρμάκων".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το iatropedia.gr έχει με επαναλαμβανόμενα άρθρα του τις τελευταίες εβδομάδες αναλύσει τις αλλαγές που επιφέρει το νέο μνημόνιο στην Υγεία και το Φάρμακο.

https://www.iatropedia.gr/articles/read/13037

https://www.iatropedia.gr/articles/read/12947

https://www.iatropedia.gr/articles/read/12856

https://www.iatropedia.gr/articles/read/12584

https://www.iatropedia.gr/articles/read/12557

https://www.iatropedia.gr/articles/read/12962

Τώρα ωστόσο δεν αναφερόμαστε σε κάτι που έρχεται αλλά σε κάτι που είναι ήδη εδώ και σιγα σιγά αρχίζουμε να το ζούμε!

Έτσι, σταθερή παραμένει μεν η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δις ευρώ και τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) αποκλειστικά στα φαρμακεία αλλά σύμφωνα με όσα ορίζονται στο σχέδιο νόμου, οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων «αναφοράς», μετά την λήξη της «περιόδου προστασίας των δεδομένων», με την λήξη δηλαδή της πατέντας, μειώνεται στο 50% της τιμής του προϊόντος σε κατάσταση «εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων». Οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έγκρισής τους, μειώνονται στο 32,5% της τιμής των αντίστοιχων προϊόντων σε κατάσταση «εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων».

Επίσης,η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 του κονδυλίου που είναι εγγεγραμμένο στον ετήσιο Κοινωνικό Προϋπολογισμό και αντιστοιχεί στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Εξάλλου, εισάγεται έκτακτο τέλος για τα φαρμακευτικά προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Το έκτακτο τέλος που οφείλει να καταβάλει ο κάθε κάτοχος άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμακευτικών προϊόντων, που συμπεριλαμβάνονται στον θετικό κατάλογο, ορίζεται σε 15% επί των λιανικών πωλήσεων κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2011 και καταβάλλεται, σε λογαριασμό που θα υποδείξει ο ΕΟΠΥΥ έως τις 15 Δεκεμβρίου 2012.

Επίσης παρατείνεται έως το 2018 η εφαρμογή μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) σε όλες τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ όταν οι δαπάνες υπερβαίνουν τους κλειστούς προϋπολογισμούς για κάθε κατηγορία.

Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών προκαλούν οι φημολογίες για επαναφορά της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που θα επιφέρει αλλαγές και στο ιδιοκτησιακό καθεστώτος των φαρμακείων (μη φαρμακοποιοί θα μπορούν να λειτουργήσουν φαρμακείο).

«Το σύνολο των προτεινόμενων φημολογούμενων ρυθμίσεων για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων έρχεται ευθέως σε σύγκρουση ουχί μόνο με το ενωσιακό κεκτημένο, αλλά και με το δίκαιο των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κλπ). Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) με σειρά αποφάσεων του έχει κρίνει ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων» αναφέρουν από τον ΠΦΣ.

Ο κ. Λουράντος θέτει ευθέως το ερώτημα: «Είναι οι δανειστές που προωθούν τις ρυθμίσεις αυτές που δεν ισχύουν ούτε στις χώρες τους ούτε σε καμία άλλη σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, ή είναι εγχώρια ημεδαπά συμφέροντα που στην …αναμπουμπούλα άδραξαν την ευκαιρία και προσέθεσαν ρυθμίσεις που ευνοούν μόνο εκείνα εις βάρος της Δημόσιας Υγείας και του κρατικού προϋπολογισμού;».

Και μην ξεχνάμε ότι στην Υγεία, ο κ. Κουρουμπλής καλείται να επιλύσει το ζήτημα της παύσης αζημίως των διοικητών αλλά και των ισοδύναμων που ζητούν οι δανειστές μας για την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία…