Τι άκουσε η Μέρκελ για την Υγεία!

  • Iatropedia
Στο στόχαστρο όχι μόνο της τρόικα αλλά και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ είναι φυσικά ο τομέας της υγείας στη χώρα μας. Θεωρούν άλλωστε πως είναι ο πιο σπάταλος χώρος στην Ελλάδα, γι αυτό και οι πιέσεις για σκληρές περικοπές προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Αν.Μέρκελ αναμένεται να παρουσιάσει βήμα προς βήμα το σχέδιο της περιστολής των δαπανών στους βασικούς τομείς μεταξύ αυτών και της υγείας. Διαβάστε αναλυτικά τι θα προτάξει ο Έλληνας πρωθυπουργός για να πείσει ότι κάναμε το …μάθημά μας και να εξασφαλίσουμε τη δόση με τα 31,5 δις ευρώ.

Ένας από τους βασικούς τομείς όπου θα γίνουν οι μεγαλύτερες περικοπές είναι αυτός της Υγείας, όπως θα περιγράψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Άνγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα αναμένεται να σημειώσει πως πολύ σύντομα θα έχει περιορισθεί δραστικά ο αριθμός των κλινικών των νοσοκομείων στη χώρα μας ώστε έως το τέλος του έτους να έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 661 τμήματα.

Άλλωστε τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγχωνευθούν άλλα 5 νοσοκομεία ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του ΕΣΥ.

Επίσης μέσα στα επιχειρήματα αναμένεται να είναι και η γενικότερη περιστολή των δαπανών στα νοσοκομεία που σχετίζεται με τις προμήθειες, τα λειτουργικά έξοδα αλλά και τις περιττές εφημερίες.

Εκτός των νοσοκομείων όμως βασικό επιχείρημα του Αντώνη Σαμαρά είναι και η δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους το υπουργείο Υγείας θα περιστείλει τη δαπάνη στα φάρμακα. Θα αναφερθεί στο δελτίο τιμών που θα περιλαμβάνει μειωμένες τιμές στα σκευάσματα, στις επιστροφές (εκπτώσεις) χρημάτων στις οποίες θα υποχρεωθούν να προβούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αλλά μεταξύ άλλων και στον περιορισμό της περιττής συνταγογράφησης.

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει και για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ δεδομένου πως πολλά ακίνητα αυτή τη στιγμή είναι εγκαταλελειμμένα και αναμένεται είτε να πωληθούν είτε να στεγάσουν υπηρεσίες του τομέα της υγείας που σήμερα βρίσκονται σε νοικιασμένα οικήματα.

Δήμητρα Ευθυμιάδου