Θριάσιο: Δύο νοσηλευτές ανά τριάντα ασθενείς – Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

  • Γιάννα Σουλάκη
προσωπικού
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών του Θριάσιου Νοσοκομείου προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Εν αναμονή των άνω των 2.000 προσλήψεων νοσηλευτών μέσω ΑΣΕΠ μέσα στο 2019, που εξήγειλε πρόσφατα το Μαξίμου και οι οποίες θα αντιμετωπίσουν βασικά προβλήματα, οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία με τις δεκάδες κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών, γιατρών, και λοιπού προσωπικού, έχουν φτάσει στο απροχώρητο, όπως αναφέρουν σε καταγγελίες τους οι εργαζόμενοι.

Στο Θριάσιο νοσοκομείο υπάρχουν δεκάδες κενές οργανικές θέσεις γιατρών, 77 νοσηλευτών και 45 τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα, να υπάρχουν «σοβαρές δυσλειτουργίες και ανεπαρκής εξυπηρέτηση ασθενών στα περισσότερα νοσηλευτικά τμήματα του νοσοκομείου. Προβλήματα που έχουν επιδεινωθεί με τις καλοκαιρινές άδειες», σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων.

‘Οπως αναφέρει σε σχετική καταγγελία του το σωματείο, η αναλογία ασθενών νοσηλευτών στο Θριάσιο είναι δύο νοσηλευτές ανά βάριδα ανά τριάντα ασθενείς και μάλιστα σε βασικά νοσηλευτικά τμήματα, όπως είναι η Α και Β Παθολογική Κλινική, η Πνευμονολογική, η Γενική Χειρουργική, η Νευροχειρουργική κ.α.

Σε κλινικές, όπως είναι η Νευροχειρουργική και η Γενική Χειρουργική, επίσης, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου, γίνονται περικοπές στα ρεπό, ενώ κάποιοι  αναγκάζονται να πάρουν μόνο δύο εβδομάδες καλοκαιρινής άδειας.

«Η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων
εντάσσονται στο σχεδιασμό τους για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά
κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία», τονίζουν στην καταγγελία τους.

Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: «Συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού και πρόχειρες λύσεις για να καλυφθούν τα κενά»

Οι εργαζόμενοι του Θριάσιου υποστηρίζουν ότι οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου καλύπτονται πρόχειρα, με συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμα και από εξειδικευμένα τμήματα όπως τα ΤΕΠ. «Βοηθοί θαλάμου μετακινούνται σχεδόν καθημερινά από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: «Αντίστοιχα, μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται να «καλύπτουν» εξειδικευμένα τμήματα, όπως οι ΜΕΘ και τα ΤΕΠ».

«Ενας ειδικευόμενος σε ενεργή εφημερία κλινικής»

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις -σύμφωνα με τις ίδιες επισημάνσεις- και στην ιατρική υπηρεσία, «όπου παραβιάζεται συστηματικά η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία, ενώ σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου (π.χ. Παθολογικές, Ακτινολογικό, Χειρουργικές, Αιμοδοσία κλπ) οι γιατροί συχνά να αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται, με αποτέλεσμα τη δική τους συνεχιζόμενη καταπόνηση και επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς, αναφέρουν οι γιατροί του σωματείου εργαζομένων, οι οποίοι συμπληρώνουν, ότι:

«Υπάρχουν κλινικές, που ορισμένες μέρες κάθε μήνα σε ενεργή εφημερία παραμένει
μόνο ειδικευόμενος γιατρός, ενώ σε εργαστηριακά τμήματα, ορισμένες μέρες δεν υπάρχει κανένας γιατρός σε ενεργή εφημερία. Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα, λόγω της συνεχιζόμενης μείωση των ειδικευομένων γιατρών στις περισσότερες “κλινικές του νοσοκομείου».

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί και οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης των συμβάσεων τους, αλλά και της απόρριψης από όλα τα κόμματα της Βουλής, του αιτήματος των εργαζόμενων για μονιμοποίηση τους, με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

«Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που
ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόρευμα», καταλήγουν στην καταγγελίες τους οι εργαζόμενοι του Θριάσιου νοσοκομείου.

Τι ζητούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου

Οι εργαζόμενοι του Θριάσιου ζητούν από το Υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις της 2 ης ΥΠΕ και του Θριάσιου νοσοκομείου να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να εξασφαλιστεί η χορήγηση δύο ημερών ανάπαυσης (ρεπό) εβδομαδιαίως σε όλους τους
εργαζόμενους. Να δοθεί καλοκαιρινή άδεια 15 εργάσιμων ημερών.
► να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό οι κλινικές του Θριάσιου νοσοκομείου για να
εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ασφαλούς, ποιοτικής νοσηλείας των
ασθενών.
► να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την επαναφορά των κατηργημένων οργανικών θέσεων και λαμβάνοντας υπόψη την δραστική μείωση του αριθμού των ειδικευόμενων γιατρών.
να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου)
► να ενισχυθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών
ειδικοτήτων το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές
εργασιακές σχέσεις.