Θράσιο: 200 ευρώ έναντι για τον Απρίλιο πληρώθηκαν οι καθαρίστριες – «Οι εργολάβοι είναι ακόμη εδώ»

  • Γιάννα Σουλάκη
Θριάσιο
Συνεχίζουν να θησαυρίζουν οι εργολαβικές εταιρείες στα νοσοκομεία, παρά την προαναγγελθείσα "εκδίωξη τους" από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου των Εργαζομένων στο Θριάσιο, τα μέλη του οποίου προχώρησαν σε  καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, για να πληρωθούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση του Θριάσιου  νοσοκομείου, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω της συστηματικής καθυστερήσεις στις πληρωμές από την εργολαβική εταιρεία ΑΡΙΑΝΘΗ ΕΠΕ.

«Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις για «εκδίωξη των εργολάβων», τόσο στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο όσο και σε δεκάδες άλλες δημόσιες μονάδες υγείας, οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες χιλιάδες εργολαβικούς εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργολαβικών καθαριστριών/καθαριστών στο Θριάσιο νοσοκομείο, που για το μήνα Απρίλιο, πήραν 200 ευρώ «έναντι» από την εταιρεία ΑΝΟΔΙΚΗ», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Κινδυνεύουν ΚΑΙ να απολυθούν οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο

Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, οι διαδικασίες πρόσληψης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τις οποίες εξήγγειλε πρόσφατα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εγκυμονούν τον κίνδυνο εκατοντάδες εργολαβική εργαζόμενοι να μην ξαναπροσληφθούν, αντιμετωπίζοντας τον εφιάλτη της ανεργίας, λένε οι εργαζόμενοι του Σωματείου.

«»Οσοι προσληφθούν, θα εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα (σε πολλές περιπτώσεις με 6ωρο και μικρότερο μισθό) και σύντομα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας».

Οι εργαζόμενοι ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ Θριάσιο να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  • να ανακληθεί πλήρως η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών (σίτιση, καθαριότητα, κυλικείο) και να προσληφθούν όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.
  • να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (π.χ. επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη φύλαξη) και να προσληφθούν όσοι επιπλέον μόνιμοι εργαζόμενοι χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών.