Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη Εθνικό Σχέδιο για τη δημιουργία Μονάδων Εγκεφαλικών Επεισοδίων

  • Γιάννα Σουλάκη
Παθολογικές
Σε εξέλιξη βρίσκεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη δημιουργία Μονάδων Εγκεφαλικών Επεισοδίων, καθώς στη χώρα μας σημειώνονται ετησίως 60.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία οδηγούν χιλιάδες ασθενείς στον θάνατο αλλά και σε σοβαρές μόνιμες ή προσωρινές αναπηρίες.

Σχεδόν 60.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια σημειώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος απ’ ό,τι στην Ευρώπη. Η αναλογία εγκεφαλικών στη χώρα μας ανά 100.000 πληθυσμού κυμαίνεται γύρω στα 500 ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός είναι περίπου 350-400, επισήμανε ο Καθηγητής Νευρολογίας, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και γενικός γραμματέας της ΕΣΑΕΕ (Ελληνική Συμμαχία- Συνεργασία για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια), Κωνσταντίνος Βαδικόλιας.

Στο περιθώριο του συνεδρίου Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Εγκεφαλικό (SAFE- Stroke Alliance for Europe), που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο Καθηγητής τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως τα εγκεφαλικά αποτελούν το νούμερο ένα αίτιο αναπηρίας και σε ποσοστό 98% οι ασθενείς που τα έχουν υποστεί νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία πρέπει να λειτουργούν Μονάδες Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Για τη δημιουργία τέτοιων Μονάδων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Παράλληλα, σημείωσε ότι στην Ευρώπη οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τους Έλληνες τι είναι εγκεφαλικό και πηγαίνουν πολύ πιο γρήγορα στα νοσοκομεία.

   «Στην Ελλάδα κάναμε κάποια καμπάνια, κι εμείς, η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία, αλλά και η Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών για να καταλάβει κάποιος τι είναι εγκεφαλικό, όπως ξέρει ο περισσότερος κόσμος τι είναι έμφραγμα. Κι αυτό γιατί υπάρχουν καινούργιες θεραπείες για τα εγκεφαλικά, οι οποίες εφαρμόζονται, αν ο ασθενής πάει γρήγορα στο νοσοκομείο. Πέρα απ’ αυτό, όμως, έχει μεγάλη σημασία για το εγκεφαλικό να υπάρχει και μία οργανωμένη δομή. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν οι λεγόμενες Μονάδες Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Εδώ στην Ελλάδα, όπως σχεδόν σε κάθε νοσοκομείο υπάρχει Στεφανιαία Μονάδα, έτσι θα έπρεπε να υπάρχει και μία Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων», ανέφερε ο κ. Βαδικόλιας.

Μονάδες Αγγειακών Εγκεφαλικών: Σωτήρια τεχνική η θρομβόλυση

   «Έχουμε αυξήσει πάρα πολύ τις θρομβολύσεις. Υστερούμε λίγο στο θέμα των Μονάδων Αγγειακών Εγκεφαλικών και στο θέμα των Κέντρων Αποκατάστασης για τα εγκεφαλικά, τα οποία θα είναι στις επόμενες δράσεις του υπουργείου Υγείας. Αλλά ήδη για το κομμάτι της θρομβόλυσης, που είναι η πιο σημαντική θεραπεία και αφορά όλα τα ισχαιμικά, αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη κάλυψη σε όλη την ελληνική επικράτεια», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων Γεώργιος Τσιβγούλης.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε περίπου 60.000 νέα εγκεφαλικά, ανέφερε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χαρίκλεια Πρώιου, αντιπρόεδρος της ΕΣΑΕΕ, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της SAFE. «Το βασικό είναι ότι έχουμε Εθνικό Σχέδιο, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί εφόσον υπογραφεί από το υπουργείο Υγείας θα ενώνει όλη την Ευρώπη, ώστε να μπορούμε να ακολουθούμε την ίδια γραμμή στην αποκατάσταση. Επίσης, ένα κεφάλαιο που έχει ανοίξει τώρα και θέλουμε να το κάνουμε και θεματική στα Πανεπιστήμια ως ακαδημαϊκό μάθημα αφορά τη ζωή μετά το εγκεφαλικό, μετά από την αποκατάσταση. Γιατί αυτά τα άτομα πηγαίνουν σπίτια τους και πρέπει να ζήσουν, πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία αλλά δυσκολεύονται, επειδή δεν έχουν την υποστήριξη ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το ευρύτερο κοινό», πρόσθεσε η κ. Πρώιου, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα εγκεφαλικά, που αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία αναπηρίας, μπορούν να προληφθούν σε ποσοστό 80%.

Η κ. Πρώιου αναφέρθηκε, επίσης, στην εκπαίδευση των πολιτών και των μικρών παιδιών στην αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού, σημειώνοντας πως «τρέχει» το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112», μέσω του οποίου έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 200.000 παιδιά και πολύ περισσότερες οικογένειες.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, 60 εκπρόσωποι οργανισμών υποστήριξης για το εγκεφαλικό από 35 χώρες μοιράστηκαν τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους και συζήτησαν για τις στρατηγικές που στοχεύουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του ήδη μεγάλου αριθμού εγκεφαλικών, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς και για τη βελτίωση της φροντίδας και της υποστήριξης.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Εγκεφαλικό SAFE

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Εγκεφαλικό SAFE αποτελεί τη μεγαλύτερη οργάνωση υποστήριξης ασθενών για τα εγκεφαλικά επεισόδια στην Ευρώπη και περιλαμβάνει οργανώσεις από 35 διαφορετικές χώρες.

Η Συμμαχία αυτή στοχεύει στη δημιουργία κοινών στρατηγικών για την πρόληψη, την καλύτερη ενημέρωση για τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού, αλλά και συνολικά για τη βελτίωση στην οργανωμένη αντιμετώπιση και αποκατάσταση. Παράλληλα με τις δράσεις σε όλη την Ευρώπη, η συνεργασία με την ΕΣΑΕΕ θεωρείται σημαντική και στον ελλαδικό χώρο.

Ήδη, έχουν οργανωθεί ομάδες υποστήριξης ασθενών και έχουν σχεδιασθεί πολλές δράσεις ενημέρωσης. Η φροντίδα και η υποστήριξη του ασθενή με εγκεφαλικό επεισόδιο, η αναγνώριση των δυσκολιών, η μέριμνα και υποστήριξη του ίδιου και της οικογένειας, σε όλη τη μακρά διάρκεια της αποκατάστασης, αποτελούν διαρκείς στόχους στο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης.