Θεσσαλονίκη: Γέφυρα ζωής για μεταμόσχευση των οργάνων της Έμμας σε Ωνάσειο και Ιπποκράτειο

  • Γιάννα Σουλάκη
Ζωή μέσα από τον άδικο χαμό της θα δώσει η 21χρονη Έμμα, η οποία παρασύρθηκε και εγκαταλείφθηκε από ασυνείδητο οδηγό αυτοκινήτου στην Θεσσαλονίκη.

Η οικογένεια της 21χρονης, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή, δήλωσε την 21 ετών νεαρή φοιτήτρια ως δωρήτρια οργάνων.

«Εγώ δεν έκανα τίποτα, η δωρεά οργάνων ήταν απόφαση του παιδιού μου. Εμείς δεν αποφασίσαμε, το παιδί μου το ήθελε. Το παιδί μας το είχε πει, εμείς απλά εκτελούμε τις επιθυμίες της. Σε ανύποπτο χρόνο, κάποια στιγμή, σε μια μια συζήτηση που κάναμε μεταξύ σοβαρού και αστείου, μας είπε ότι θα επιθυμούσε αν κάποια στιγμή φύγει από τη ζωή να δωρίσει τα όργανά της», δήλωσε η τραγική μητέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση για τη δωρεά των οργάνων και η λήψη του αναμένεται να γίνει σήμερα το βράδυ από ειδικά κλιμάκια γιατρών από «Ωνάσειο» και «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης. Οι κερατοειδείς θα παραμείνουν στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» όπου διενεργούνται μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς.

Ήδη έχουν γίνει οι απαιτούμενες εξετάσεις προ της λήψης μοσχευμάτων, οπότε και η διαδικασία προχωράει. Θα ακολουθήσει και άλλη διαδικασία εξετάσεων, όπως είθισται, μετά τη λήψη, ώστε να κριθεί ποια όργανα είναι τελικά κατάλληλα προς μεταμόσχευση προκειμένου να γίνουν οι επεμβάσεις στους συμβατούς λήπτες.

«Από όσο έχουμε ενημερωθεί, σήμερα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την λήψη των οργάνων. Θα ενημερωθούμε σχετικά με το που θα πάνε, εφόσον έχει τελειώσει η διαδικασία της λήψης», αναφέρει η μητέρα της.

Η 21χρονη, η οποία είναι εγκεφαλικά νεκρή, παραμένει στη ΜΕΘ του Παπαγεωργίου διασωληνωμένη και με αναπνευστήρα ώστε να διατηρούνται οι λειτουργίες των οργάνων, που θα δώσουν ζωή σε συνανθρώπους της.

Η κηδεία της, αφού αφαιρεθούν τα όργανα, θα γίνει τα επόμενα 24ωρα.

Με πληροφορίες από Newsit.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ