Θεσσαλονίκη: 3 νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού της Νότιας Αφρικής και 4 της Μεγάλης Βρετανίας

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταλλαγμένα
Τρία νέα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος της Νότιας Αφρικής και μάλιστα "ορφανά" δηλαδή σποραδικά στην κοινότητα, εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ταυτοποίηση από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης έφερε στο φως, ακόμη 4 από τον ιό της Μεγάλης Βρετανίας στην ίδια περιοχή.

Η ανάλυση σε 96 δείγματα τα οποία αφορούν την περίοδο 19 έως 27 Ιανουαρίου από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ανέδειξαν 7 νέα στελέχη με μεταλλάξεις του κορονοϊού. Από αυτά στα 3 ταυτοποιήθηκε ο ιός της Νότιας Αφρικής, ο οποίος μέχρι σήμερα εμφανίζεται σπάνια στους ελέγχους κι έχει εντοπιστεί μόνο σε μία περίπτωση. Σε αυτή του ιερέα από τη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά, από τα 7 νέα δείγματα,

  • 4 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK)
  • 3 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος της Νότιας Αφρικής 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa)

Συγκεκριμένα, το στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας ανιχνεύθηκε σε 3 νοσοκομειακά δείγματα και σε 1 δείγμα από την κοινότητα, ενώ το στέλεχος της Νότιας Αφρικής ανιχνεύθηκε σε 3 δείγματα από την κοινότητα.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 232 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος και 4 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 της Νότιας Αφρικής.