Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με βλαστοκύτταρα

  • Iatropedia
Ο εντοπισμός μεμονωμένων βλαστοκυττάρων από τα οποία μπορούν να αναγεννηθούν ιστοί, χόνδροι και οστά, κάνει τώρα τους επιστήμονες να μιλούν για βλαστοκυτταρική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Ερευνητές από τα Τμήματα Βιολογίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου York στην Βρετανία, σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus του Ρότερνταμ ταυτοποίησαν μεμονωμένα βλαστικά κύτταρα με δυνατότητα αναγέννησης ιστού, χόνδρου και οστών. Σύμφωνα με την έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τον βρετανικό φορέα Arthritis Research UK και δημοσιεύεται στο πρόσφατο τεύχος της επιθεώρησης Stem Cell Reports, οι Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν επίσης μια σπάνια υποομάδα βλαστοκυττάρων στον μυελό των οστών η οποία, αν και δεν διαθέτει δυνατότητα αποκατάστασης ιστών, δείχνει να παίζει σημαίνοντα ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο του York, Δρ. Paul Genever, παρατηρεί ότι «ενώ η θεραπεία βλαστικών κυττάρων είναι μια συναρπαστική νέα εξέλιξη για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, μέχρι τώρα επαφίετο… στην τύχη καθώς δεν γνωρίζαμε τις ακριβείς ιδιότητες κάθε κυττάρου». Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, προσθέτει, θα βοηθήσει να προσδιορισθούν ποια κύτταρα είναι καταλληλότερα για την αναγέννηση ιστού, χόνδρων και οστών αντιστοίχως, συμβάλλοντας έτσι στην έρευνα για την ανάπτυξη περισσότερο στοχευμένων ενέσιμων θεραπειών βλαστοκυττάρων για τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα.