Θεόδωρος Τρύφων: Να μην μείνουν πάλι οι μελέτες στο συρτάρι…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην παρέμβασή του στην παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, σημειώνοντας «Σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα στη xώρα μας έχει μειωθεί δραματικά, καλούμαστε όλοι, ο καθένας από τη θέση του, να καταθέσουμε υπεύθυνα προτάσεις για τις αναγκαίες συνθήκες που θα εκκινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία της Eλληνικής Oικονομίας την επόμενη δεκαετία».

 

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις που θα απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Φ επισήμανε «Βραχυπρόθεσμα, είναι αναγκαίο να σταματήσει η καταστροφική πολιτική των τεράστιων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και των δυσβάσταχτων clawback, και να υλοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην εξοικονόμηση δημόσιων πόρων μέσω του εξορθολογισμού της συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής κατανάλωσης. Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να υιοθετηθούν δράσεις, όπως η βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης, η διαμόρφωση ενός πλαισίου διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος και η ενθάρρυνση της χρήσης νέων τεχνολογιών. Οι δράσεις αυτές δεν δίνουν μόνο ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, αλλά βαίνουν προς όφελος και της εθνικής οικονομίας».

Ο κ. Τρύφων τόνισε ακόμη, ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί την αναπτυξιακή της πολιτική, βασιζόμενη στους άξονες της εξωστρέφειας, της εξειδίκευσης και των συνεργασιών.

«Οι Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, σε συνεργασία και με τις φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς της παραγωγής και των κλινικών δοκιμών. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός της αναλυτικής καταγραφής των απαιτούμενων δράσεων στο πλαίσιο της μελέτης της ΓΓΕΤ/ PLANET. Το ζητούμενο τώρα είναι να μην μείνουν οι προτάσεις για άλλη μια φορά σε κάποιο συρτάρι, αλλά να υλοποιηθούν οι δράσεις σε ορίζοντα 18 μηνών.»