Θεόδωρος Τρύφων: «Αν μειωθούν εκ νέου οι τιμές στα φθηνά φάρμακα δεν θα υπάρχει ελληνική φαρμακοβιομηχανία»

  • Iatropedia
"Εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των τιμών, δεν θα υπάρχουν εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα στην αγορά, άρα θα υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο, όμως δεν θα υπάρχει ελληνική φαρμακοβιομηχανία" προειδοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων. Ο πρόεδρος της ΠΕΦαναφέρθηκε στουςκινδύνους για την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου από την πτώση των τιμών στα οικονομικά φάρμακα, γενόσημα και off-patent, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι είναι διαρκής η απαίτηση των δανειστών για παρέμβαση στις τιμές, προσθέτοντας ότι είναι υψηλότερες οι τιμές των γενοσήμων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, και ο υπουργός δεν έχει πολύ μεγάλη εμπειρία για το πώς λειτουργεί η αγορά του φαρμάκου, ότι υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός στα 2 δισ. ευρώ, άρα ό,τι και να γίνει αυτό το ποσό θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ», απρενέβη ο κ. Τρύφων. Και πρόσθεσε: «Καλό είναι να παράγεται προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία, αλλά και να κοιτάξει η Πολιτεία το θέμα των συμμετοχών των ασφαλισμένων».

Γιοα το θέμα των χαμηλότερων τιμών εκτός Ελλάδος εξάλλου δήλωσε ότι η μέση τιμή του εγχωρίως παραγόμενου φαρμάκου είναι τα 8 ευρώ. «Το γενόσημο στην Ελλάδα δεν είναι ακριβό, ίσως να είναι ένα 10% παλαιότερων φαρμάκων, τα οποία όμως είναι πολύ φθηνότερα από άλλα που κυκλοφορούν στην αγορά» καθώς η μέση τιμή των εισαγόμενων εντός πατέντου φαρμάκων είναι στα 41 ευρώ.

«Αυτό που λένε οι θεσμοί, δηλαδή διαλύστε το φάρμακο των 8 ευρώ, δεν έχει καμία λογική» πρόσθεσε «καθώς θα έχουμε φαινόμενα αποσύρσεων οικονομικών φαρμάκων και υποκατάστασής τους από ακριβότερα, εισαγόμενα φάρμακα».

Και κατέληξε:»Ζητάμε ένα δικό μας εσωτερικό μνημόνιο. Η εγχώρια παραγωγή μπορεί να καλύψει το 60-65% των (εξωνοσοκομειακών) αναγκών με αρχική έκπτωση πάνω από 70%. Θέλουμε τα φάρμακά μας να πάρουν όγκο» άρα να υπάρχει και μείωση στις τιμές.