Θεοδωρίδου: Υπάρχει ανάγκη για παρασκευή νέου εμβολίου – Όχι στην 4η δόση στον γενικό πληθυσμό

  • Γιάννα Σουλάκη
τρίτη δόση
Οι επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίου στον ευρύ πληθυσμό -μετά την 3η αναμνηστική που έχει κάνει η πλειοψηφία των πολιτών- δεν έχει κανένα νόημα, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι θα ήταν ανάγκη να δημιουργηθεί καλύτερα ένα νέο εμβόλιο, το οποίο να καλύπτει τις μεταλλάξεις.

Αρνητική εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά στη χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό στον ευρύ πληθυσμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μεταφέροντας τις σχετικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις των επιστημόνων της Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» στη χώρα μας, η κα. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι δεν συνιστάται ο εμβολιασμός με την 4η δόση για όλους τους πολίτες, καθώς στην πραγματικότητα θα εισφέρει στην ανοσία έναντι των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

«Η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό παρέχει μακρά προστασία -κυρίως μέσω της κυτταρικής ανοσίας των Β και Τ κυττάρων. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίσει και τη μετάλλαξη Ομικρον, παρά τη μείωση των αντισωμάτων», ανέφερε συγκεκριμένα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Η 4η δόση toυ εμβολίου διπλασιάζει την αντίσταση στην λοίμωξη με Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία για εισαγωγή σε νοσοκομείο, πρόσθεσε. Επίσης, με την Όμικρον η δυνατότητα επαναλοίμωξης από τη νόσο  Covid-19 τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη είναι πιθανή. Η φυσική νόσος από την Alpha, τη Βeta και την Delta προσέφερε ισχυρή προστασία έναντι της Όμικρον κατά 90%. Αντίθετα η Όμικρον είχε προστασία 60%, ανέφερε επίσης η κα Θεοδωρίδου.

«Ζούμε σε μία περίοδο που οι γνώσεις συνεχώς μεταβάλλονται. Η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα για επαναλοιμώξεις είναι τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον. Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη», είπε η ίδια.

Θεοδωρίδου: Όχι στην 4η δόση στον ευρύ πληθυσμό

Για την τέταρτη δόση εμβολίου ανέφερε ότι μια μελέτη από το Ισραήλ, έδειξε ότι διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με την παραλλαγή Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία από εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Ωστόσο, αυτή ενδείκνυται μόνο στα άτομα με ειδικά προβλήματα υγείας και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία προκαλούν φθίνουσα ανοσία, πρόσθεσε,  και υπενθύμισε τη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις 11 Ιανουαρίου και αναφέρει πως «η στρατηγική χορήγησης αναμνηστικών δόσεων με βάση τη σύνθεση του αρχικού στελέχους του ιού, δεν είναι και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος».

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι υπάρχει επιστημονική ομοφωνία ότι απαιτείται παρασκευή νέων εμβολίων με ιδιότητες προστασίας για τις μεταλλάξεις. «Άρα, υπάρχει σύσταση για τρίτη δόση, και για την τέταρτη υπάρχει επιφύλαξη και ίσως θα γίνεται μόνο σε ειδικές κατηγορίες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι», τόνισε.