Θεοδωρίδου: «Το 99% των θανάτων από τον κορονοϊό αφορά στους ανεμβολίαστους»

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Την ανησυχία των ειδικών για την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορoνοϊού εξέφρασε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της Covid 19.

Από την αρχή του χρόνου παρακολουθούμε έναν αγώνα επικράτησης μεταξύ του ανθρώπου και τον ιό που ανθίσταται με τις μεταλλάξεις. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεταφερθεί σε 93 χώρες και στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 29 άτομα, είπε η κα. Θεοδωρίδου.   Επίσης, ανέφερε πως το 96% των θανάτων, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ, αφορά ανεμβολίαστους πολίτες.

Όπως είπε, έχει 50-70% μεταδοτικότητα μεγαλύτερη από το Βρετανικό στέλεχος, το οποίο είναι 50% πιο μεταδοτικό από το ενδημικό της Γουχάν.

«Το Ισραήλ και η Βρετανία που πέτυχαν σε μικρό χρονικό διάστημα υψηλό ποσοστό ανοσίας, η εμφάνιση μικρής επιδημικής έξαρσης στο Ισραήλ, δείχνει ότι το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα, η οποία είναι πρότυπο εμβολιασμού, το 60%, δεν είναι αρκετό για τη Δέλτα μετάλλαξη. Άρα έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνάει το 80%», είπε η κα. Θεοδωρίδου.

Ωστόσο, συμπλήρωσε η Καθηγήτρια στη Βρετανία υπάρχει έρευνα στην οποία φαίνεται ότι δεν υπάρχουν άτομα με βαριά νόσηση. Η κάλυψη με το εμβόλιο της Pfizer για το συγκεκριμένο στέλεχος φτάνει 96% και με το AstraZeneca στο 92%, τόνισε.

Ωστόσο, η προστασία μετά από μία δόση εμβολίου, δεν ξεπερνά το 30% και από τα δύο εμβόλια. Γι’ αυτό και απαιτείται εντατικοποίηση των εμβολιασμών και όλοι να κάνουν και τις δύο δόσεις των εμβολίων, επισήμανε η επιστήμονας.

«Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί. Δεν θα πρέπει να βλέπουμε ότι μειώνονται τα κρούσματα και κάποιοι να εφησυχάζουν ότι επιτεύχθηκε ο στόχος χωρίς τη δική τους συμμετοχή, διότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς όπως βλέπουμε ο κορονοϊός μεταλλάσσεται και συνεχίζει τον πόλεμο», κατέληξε.