Θεοδωρίδου: Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί παιδιών 5 έως11 ετών – Απόλυτα ασφαλές το εμβόλιο

  • Γιάννα Σουλάκη
παιδιών
Παραλάβαμε σήμερα από την εταιρεία Pfizer τα πρώτα 60 χιλιάδες παιδιατρικά εμβόλια, τα οποία θα αρχίσουν να χορηγούνται σε μικρά παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών, από την ερχόμενη Τετάρτη (15/12). "Λίγος πυρετός και τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης" είναι οι μόνες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί σε 5 εκατομμύρια εμβολιασμού σ' αυτές της ηλικίες στις ΗΠΑ, τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Καθώς την Τετάρτη ξεκινούν στη χώρα μας οι εμβολιασμοί για την ηλικιακή ομάδα από 5 έως 11 ετών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε τις παρενέργειες, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις που ενδέχεται να έχει το εμβόλιο της λοίμωξης Covid-19, με τα υπόλοιπα παιδιατρικά εμβόλια.

«Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που είναι αρκετά εξοικειωμένοι οι γονείς που έχουν κάνει οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο στο παιδί τους, δηλαδή λίγος πυρετός και τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, εννοώντας ότι το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές.

Αναφορικά με τις δόσεις, τα παιδιά θα κάνουν το ένα τρίτο της δόσης των εμβολίων που κάνουν οι ενήλικες και επαναληπτική μετά από 21 ημέρες. Σημείωσε, ωστόσο, η κα. Θεοδωρίδου πως οι γονείς δεν θα πρέπει να παραλείπουν να παίρνουν μαζί τους στο εμβολιαστικό κέντρο το Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού, ώστε να γίνεται η καταγραφή της χορήγησης του εμβολίου.

Μάλιστα, όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, σήμερα, Δευτέρα, παραλάβαμε 60.000 εμβόλια.

Τι δείχνουν νέες μελέτες για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά από τον κορονοϊό και γιατί πρέπει να εμβολιαστούν

Κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα και παρουσίασε συνοπτικά μία μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Respiratory Medicine.

Η μελέτη αυτή αφορούσε παιδιά σχολικής ηλικίας με Covid και μη ελεγχόμενο άσθμα και συμμετείχαν 752.000 παιδιά από τη Σκωτία. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, τα παιδιά με άσθμα είχαν από 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω Covid-19.

Στη Σκωτία αυτό αντιστοιχεί σε 9.000 εισαγωγές και στο Ηνωμένο Βασίλειο 109.000 εισαγωγές.

Σύγχρονη χορήγηση με άλλα εμβόλια

Όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, είναι σημαντικό τα παιδιά να κάνουν όλα τα παιδιατρικά τους εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και να μην αφήσουν κάποιο κενό λόγω του εμβολίου της Covid-19.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός για την Covid δεν θα πρέπει να δημιουργήσει ακυρώσεις ή αναβολές των βασικών εμβολίων στα παιδιά. Κι αυτό διότι μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή, δεν υπάρχει καμία αλληλεπίδραση. Αν υπάρχει κάτι, το γνωρίζει ο παιδίατρος και θα ενημερώσει τους γονείς», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.