Θεοδωρίδου: Τι θα γίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca και την χορήγηση στους άνω των 65 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει για να εξετάσει τα δεδομένα της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανακοινώνει ότι τα αποτελέσματα αυτά θα κρίνουν εάν θα υπάρξει χορήγηση και στη χώρα μας, σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Εάν το εμβόλιο της Astra Zeneca αποδειχθεί αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, θα μπορεί να γίνεται και σ’ αυτούς, τόνισε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως «πιστεύουμε ότι το εμβόλιο αυτό θα είναι αποτελεσματικό και στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά οι μελέτες που έγιναν, περιελάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών, οπότε δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους σε αυτές τις ομάδες».

Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά και για αυτές τις ηλικιακές ομάδες, τότε το εμβόλιο θα μπορεί να ενταχθεί στον προγραμματισμό και για εμβολιασμό των 65+.  Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι μέχρι τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ένα ασφαλές εμβόλιο, αποτελεσματικό και παράγει αντισώματα.

Γιατί χορήγηση σε 12 εβδομάδες;

Η κα. Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι η απόφαση της Επιτροπής στη χώρα μας, είναι σε πρώτη φάση να ενταχθούν στους εμβολιασμούς της AstraZeneca, οι ηλικίες των 18 έως 64 ετών. Από την πρώτη έως την δεύτερη δόση θα πρέπει να μεσολαβούν 12 εβδομάδες, είπε:

«Όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, τόσο μεγαλύτερο είναι και το επίπεδο αντισωμάτων που αναπτύσσονται με τον εμβολιασμό», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά σε ένα άλλο ζήτημα, αυτό της γονιμότητας σημείωσε η πρόεδρος ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. «Είναι αθώα η χορήγηση του εμβολίου, αλλά όχι η παραπληροφόρηση που υπάρχει», σημείωσε με νόημα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επικράτηση «δύο επιδημιών» : αυτήν της COVID-19 και την «επιδημία της υπερπληροφόρησης», όπως είπε, που δημιουργεί μάλιστα φόβο, άγχος και ανασφάλεια.

«Η πρώτη επιθυμία θα αντιμετωπιστεί με τον εμβολιασμό. Για τη δεύτερη, καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας το ‘παν μέτρον άριστον».

Θεοδωρίδου: Μεταλλαγμένοι ιοί και «τίτλοι» αντισωμάτων

Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης -ενδεχομένως από το ερχόμενο φθινόπωρο- η κα. Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι «οι επιστήμονες παρακολουθούν την ανοσία, κι αν δουν ότι μειώνονται τα αντισώματα, ίσως αποφασίσουν μία επαναληπτική δόση στο μέλλον όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο περιλαμβάνει τα νέα στελέχη του ιού κάθε χρόνο».

Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημείωσε ότι το θέμα απασχολεί ήδη πολλές χώρες. «Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, είναι ένα ζήτημα το οποίο παρακολουθούμε» σχολίασε και διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι «τα εμβόλια δεν είναι υποχρεωτικά στη χώρα μας και δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο».

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τη διαφοροποίηση ορισμένων χωρών στις ηλικιακές ομάδες στις οποίες χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca, και μάλιστα σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, η πρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι η κάθε χώρα κάνει τον δικό της σχεδιασμό, ανάλογα με τον πληθυσμό της και άλλα δεδομένα. «Οι διαφοροποιήσεις είναι αποδεκτές από όλες τις χώρες» κατέληξε.