Θεοδωρίδου: Τι γίνεται με τη δεύτερη δόση του AstraZeneca – Πότε και γιατί να εμβολιαστούν τα παιδιά

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Νεότερες πληροφορίες για τις αλλαγές που παρατηρούνται ανά χώρα στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έδωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα "Ελευθερία", η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου. Πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά.

Πρόσφατα ενημερώθηκαν οι συστάσεις εμβολιασμού στη Βρετανία και τη Γερμανία για το εμβόλιο της AstraZeneca, με αποτέλεσμα η Βρετανία να το χορηγεί στις ηλικίες από 40 ετών και άνω, (αντί 30), ενώ στη Γερμανία τροποποιήθηκε με σύσταση σε όλες τις ηλικίες από 18 ετών και άνω.

«Αυτές οι τροποποιήσεις που δημιουργούν προβληματισμού και απορίες γίνονται και στηρίζονται σε συστάσεις που αφορούν στα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας», σημείωσε η Καθηγήτρια κα. Θεοδωρίδου και εξήγησε τους λόγους: «Το πρόγραμμα της Βρετανίας ήταν τόσο επιτυχημένο που το ιικό φορτίο ήταν τόσο χαμηλό, που επιτρέπει την αλλαγή στην ηλικία. Αντίθετα, η Γερμανία που έχει υψηλό ιικό φορτίο χρειάζεται γρήγορο πρόγραμμα και ευρεία κατανομή των εμβολίων, γι’ αυτό και η επέκταση της ηλικίας εμβολιασμών. Όλες οι μεταβολές στηρίζονται πάνω σε δεδομένα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Θεοδωρίδου: «Συνεχίζονται οι μελέτες για τη χορήγηση δεύτερης δόσης με διαφορετικό εμβόλιο από την πρώτη δόση»

Μετά από τις αναταράξεις λόγω των σπανίων συμβάντων των περιπτώσεων θρόμβων, ένα από τα ερωτήματα που περιμένουμε να απαντηθεί, όπως τόνισε η κα. Θεοδωρίδου, ήταν ο εμβολιασμός με τη δεύτερη δόση. Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις ήταν η Βρετανία, η οποία παρουσίασε δεδομένα και τη σύσταση ότι «η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο της AstraZeneca, εκτός των ατόμων που παρουσίασαν θρόμβωση», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και συμπλήρωσε:

«Κάποιες χώρες προχώρησαν στη σύσταση άλλου τύπου εμβολίου. Αυτή το mix and match είναι υπό μελέτη και αναμένονται τα αποτελέσματα μέσα στο καλοκαίρι. Μέχρι να υπάρξουν όμως δεδομένα που να καταλήγουν ότι δεν επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα, η πρώτη και η δεύτερη δόση θα γίνονται με το ίδιο εμβόλιο», είπε η ίδια.

Θεοδωρίδου: Νεότερα δεδομένα για τον εμβολιασμό των παιδιών

Ενώ όλες οι χώρες πασχίζουν να εμβολιαστούν οι ενήλικες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών. Υπάρχουν μελέτες με το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών και σύντομα θα έχουμε νεότερα, σημείωσε η κα. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ταυτόχρονα, πως μελέτες γίνονται και με εμβόλια άλλων εταιρειών, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για την συγκέντρωση εθελοντών παιδιών.

«Παρότι ο κίνδυνος είναι μικρός, ο στόχος είναι διαφορετικός από την προστασία του παιδιού από το λοιμώδες νόσημα. Επομένως το εμβόλιο για τα παιδιά έχει στόχο ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% μιας χώρα και έτσι θα μείωνε τη διασπορά του στην κοινότητα», ανέφερε.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλούμε για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος δεν θα είναι υποχρεωτικός, όπως δεν είναι υποχρεωτικός και για άλλα εμβόλια πλην αυτών που απαιτούνται για να πάει ένα παιδί στο νηπιαγωγείο, τόνισε.

Σημείωσε μάλιστα πως στον Καναδά, αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών 12-15 ετών στην πόλη με το υψηλότερο ιικό φορτίο και επέστησε την προσοχή στο γεγονός πως τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες.

«Έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. Η αποδοχή και η εφαρμογή θα πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που θα πρέπει να γίνει», παρατήρησε συγκεκριμένα.

Το κύριο βάρος για τον τοίχος προστασίας είναι οι ενήλικες, για αυτό είπε η Καθηγήτρια να μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών, όταν δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ενήλικες.

Τέλος, δήλωσε πως οι ανάγκες για αίμα, πλάσμα και αιμοπετάλια είναι μία συνεχής ανάγκη και επειδή δεν έχει φανεί να μεταδίδεται ο κορονοϊός, καλό είναι να δώσουμε αίμα.

«Άτομα που νόσησαν από την Covid ή έχουν θετική εξέταση, μπορούν να δώσουν αίμα 14 ημέρες μετά την ανάρρωση. Οι εμβολιασμένοι μπορούν να δώσουν αίμα μετά από 7 ημέρες από τον εμβολιασμό», κατέληξε η επιστήμονας.