Θεοδωρίδου: Τα παιδιά μεταδίδουν όσο οι ενήλικες και αποτελούν «ρεζερβουάρ για μεταλλάξεις»

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Νέα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και τα εμβόλια, έδωσε στη δημοσιότητα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με νέα μελέτη σε παιδιά και εφήβων, που έγινε σε νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, με ανάλυση των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος τους, αλλά και μοριακό έλεγχο, αποδείχθηκαν δύο σημαντικά στοιχεία:

Πρώτον, ο ιός που βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις είναι ζωντανός, δεν είναι τμήματα του ιού που δεν μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη.

Και δεύτερον, το ιικό φορτίο σε παιδιά και εφήβους είναι εξαιρετικά υψηλό και ανεξάρτητο της ηλικίας και της φάσης της λοίμωξης, δηλαδή αν έχουν ή όχι συμπτώματα.

«Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει ότι τα παιδιά και μεταδίδουν και αποτελούν ένα ρεζερβουάρ που διευκολύνει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων. Και επειδή ο χειμώνας πλησιάζει για τα παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν για την Covid είναι σημαντικός», σημείωσε κατά την παράθεση των στοιχείων η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα.

Η κα. Θεοδωρίδου πρόσθεσε, επίσης, ότι και ο εμβολιασμός παιδιών ευάλωτων και ανηλίκων για τη γρίπη είναι, επίσης,  σημαντικός.

«Και τα δύο εμβόλια θα βοηθήσουν και την καθημερινότητα της κοινωνίας μας. Η μέχρι τώρα εμπειρία αναδεικνύει τα εμβόλια mRNA ασφαλή και αποτελεσματικά και έχουν συμβάλει στον έλεγχο της πανδημίας», είπε η ίδια.

Πιο αποτελεσματική η ανοσία από το εμβόλιο μετά τη φυσική νόσηση

Μία δόση εμβολίου μετά από νόσηση παρέχει υβριδική ανοσία και φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική από τη φυσική νόσηση, καθώς αντιμετωπίζει και τους άλλους τύπους του κορονοϊού, δηλαδή τις μεταλλάξεις, σημείωσε η ίδια.

Επίσης, όπως πρόσθεσε, η χορήγηση τρίτης δόσης προσφέρει προστασία σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ευάλωτα άτομα, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε πως συνεχώς προστίθενται στοιχεία για τις ομάδες που χαρακτηρίζονται ευάλωτες.

Ευάλωτοι στον κορονοϊό και άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές

Νεότερα στοιχεία που προέρχονται από μεγάλο κέντρο Ψυχικής Υγείας και την ανάλυση δεδομένων ανάμεσα σε ψυχικά πάσχοντες, τα εννέα κυριότερα νοσήματα διαταραχών της ψυχικής σφαίρας, δίνουν από δύο και έως εννέα φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα από Covid-19 σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Δεύτερη, ως «τρίτη» δόση χρειάζεται να λάβουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με Johnson

Σε αναμονή για αξιολόγηση από το CDC βρίσκεται το εμβόλιο της Johnson και η θετική γνωμοδότηση εγκρίνει και συστήνει τη χορήγηση δεύτερης δόσης μετά από πάροδο δύο μηνών από την πρώτη δόση και σε ηλικίες άνω των 18 ετών.

Σύμφωνα με μελέτες, όπως είπε η κα. Θεοδωρίδου, φαίνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού, με τη δεύτερη δόση, να αγγίζει το 90%. Επομένως βρίσκεται ακόμη σε αναμονή για έγκριση από τους υπόλοιπους φορείς, όπως επίσης σε αναμονή είναι και ο συνδυασμός του με άλλα εμβόλια.

Θεμιστοκλέους: Στο 60% οι πλήρως εμβολιασμένοι

«Ξεπεράσαμε τους 12.600.000 εμβολιασμούς», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους,το 62,3% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 6.300.000 πολίτες, έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ποσοστό που προσεγγίζει το άνω του 60%.

Όσον αφορά την τρίτη δόση, με αυτή έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες. Ταυτόχρονα, άλλοι 40.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό. Όπως σημείωσε, τις τελευταίες 10 μέρες, 52.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και φορείς για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Πρόκειται για μια «εξωστρεφή επιχείρηση» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους «και ελπίζουμε αυτό να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα».

Ειδικότερα, κινητά συνεργεία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας και ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 11.000, εμβολιασμοί. Επίσης, σε καθημερινή βάση επιχειρούν περισσότερες από 300 και πλέον κινητές μονάδες στα σπίτια πολιτών, καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί δράσεις για τον εμβολιασμό των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ευάλωτων ομάδων (Ρομά, αστέγων και τοξικοεξαρτόμενων) κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα και τελευταία αναπτύχθηκαν περισσότερα από 40 κινητά συνεργεία σε όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.