Θεοδωρίδου: Στους 6 έως 12 μήνες και με ένα εμβόλιο ο εμβολιασμός όσων έχουν περάσει Covid-19 – Όλη η διαδικασία

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Αυξημένο είναι το διάστημα της φυσικής ανοσίας που προκαλείται μετά τη νόσηση από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να απαιτείται μία δόση εμβολίου στο διάστημα από 6 έως 12 μετά τη μόλυνση. Τα παραπάνω ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Οπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα, έπειτα από νεότερες έρευνες που έγιναν τόσο στη χώρα μας (ΕΚΠΑ) όσο και από ξένα πανεπιστήμια, διαπιστώθηκε ότι η φυσική ανοσία μετά τη νόσηση από τον κορονοϊό διαρκεί 12 μήνες.

«Αρχικά η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είχε άλλη αντίληψη. Θεωρούσε ότι η φυσική ανοσία διαρκεί τρεις μήνες. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούσαν δύο δόσεις του εμβολίου. Πλέον, με τις νέες έρευνες, που έδειξαν ότι η φυσική ανοσία μετά τη νόσηση διαρκεί έναν χρόνο, συστήνεται να γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου, έξι ή 12 μήνες μετά τη νόσηση», κατέληξε η ίδια.

«Επειδή υπάρχει κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου της επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος που θα περιλαμβάνει μία δόση του εμβολίου» σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η απόφαση για τον εμβολιασμό των νοσούντων θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη Τρίτη.

Πώς θα λαμβάνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και εμβολιαστεί με μία δόση

Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και πως θα το αποκτήσουν όσοι έχουν περάσει Covid-19 και εμβολιαστεί με μία δόση, τοποθετήθηκε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, είπε πως σήμερα όσοι κάνουν μία δόση μετά τη νόσησή τους δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς η πλατφόρμα emvolio.gov.gr δεν διαθέτει τη σχετική ρύθμιση. Θα μπορούν να λάβουν το σχετικό πιστοποιητικό σε περίπου 10 με 15 ημέρες, οπότε και θα γίνει η σχετική προσαρμογή στην πλατφόρμα.

Όσοι νόσησαν, επίσης, τους τελευταίους 12 μήνες -διάστημα δηλαδή που διαρκεί η ανοσία- θα μπορούν να λάβουν σύντομα και πιστοποιητικό νόσησης.

Θεοδωρίδου: Να μην φοβούνται να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου οι πολίτες

Το φαινόμενο κατά το οποίο οι πολίτες φοβούνται να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, επειδή μετά την πρώτη δόση είχαν κάποιες από τις συνήθεις παρενέργειες, υπάρχει και στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Είναι αλήθεια ότι ορισμένα άτομα ταλαιπωρούνται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, με αποτέλεσμα πολλοί να ακυρώνουν τη δεύτερη δόση λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια εξήγησε ότι η δεύτερη δόση είναι πολύ σημαντική για να δημιουργηθεί η απαιτούμενη ανοσία και δεν θα πρέπει να την παραλείπουμε λόγω απλών παρενεργειών.

Με το ίδιο εμβόλιο και η δεύτερη δόση

Επανέλαβε ακόμη ότι η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει μόνο με το ίδιο εμβόλιο που έγινε η πρώτη.

Η επιλογή διαφορετικού σκευάσματος για τη δεύτερη δόση είναι υπό έρευνα και γίνεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε όσους πάσχουν από σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, αλλά και σε όσους έχει εκδηλωθεί θρομβοεμβολική νόσος. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που ένα άτομο κάνει μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία.

«Επομένως, παραμένουμε στις δύο δόσεις με το ίδιο εμβόλιο», τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Έγκυες, θηλάζουσες και εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την έγκυο και το νεογνό, είπε στη συνέχεια η κα. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, συστήνεται να γίνεται ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA.

Θηλάζουσες που δεν γίνονται δεκτές να εμβολιαστούν, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί, σημείωσε και σημείωσε πως «ο θηλασμός δεν αποκλείει μία γυναίκα από το εμβόλιο».

Συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες και εμβολιασμός παιδιών

“Ο πόνος στο χέρι, ο πυρετός, η κεφαλαγία, η ατονία, είναι σαν να περνά κάποιος μία ίωση. Ίσως υπάρχει παραπανίσιος φόβος για αυτά τα αναμενόμενα συμπτώματα. Η επίμονη κεφαλγία, ο πόνος στο θώρακα, μικρά αιμορραγικά στίγματα, τα προβλήματα στην όραση είναι συμπτώματα θρομβώσεων, που παραμένουν σπάνιες επιπλοκές”, είπε επίσης η κα Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις παρενέργειες των εμβολίων.

Για τους εμβολιασμούς των παιδιών απάντησε: “Η ηλικία των 16 – 18 μπορεί να εμβολιαστεί. Για το θέμα των παιδιών, υπάρχει ιδιαιτερότητα, διότι θα εμβολιαστούν για να προστατεύσουν άτομα στο περιβάλλον τους. Υπάρχουν υπέρ αλλά και στοιχεία που θα ζυγιστούν πολύ προσεχτικά”.