Θεοδωρίδου: 70.000 ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες – Το «παράθυρο» που θέλει προσοχή!

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα στον γενικό πληθυσμό και κυρίως στα άτομα άνω των 85 ετών. Σύμφωνα, ωστόσο, με την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, οι άνθρωποι που νόσησαν τελευταία και είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου έπεσαν "θύματα" του φαινομένου του "παραθύρου", όπως είπε.

Καμία ανεπιθύμητη ενέργεια δεν παρατηρήθηκε στα άτομα άνω των 85 ετών που εμβολιάζονται καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 70.000 άτομα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν έχει καταγραφεί καμία απολύτως ανεπιθύμητη αντίδραση:

«Το ποσοστό αποτελεσματικότητας με τη δεύτερη δόση υπερβαίνει το 95%. Και ακόμη και αν υπάρχει μία σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος στην ηλικία ομάδα αυτή, η ανοσία που δημιουργείται σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλύτερη και από αυτή που αποκτούν άτομα νέας ηλικίας», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ποιο είναι το φαινόμενο του «παραθύρου» και πως επηρεάζει την ανοσία

Η ίδια εξήγησε ότι μετά τις 12 ημέρες από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου της Covid-19, αρχίζει να μειώνεται σταδιακά ο κίνδυνος λοίμωξης.

«Η πρώτη δόση βοηθά να μην δημιουργήσουν τα άτομα σοβαρά συμπτώματα», είπε.

Γι’ αυτό και κάποια άτομα, όπως συνέβη με το γηροκομείο στο Μαρούσι, νόσησαν διότι ήρθαν σε επαφή με τον ιό σχεδόν παράλληλα με τον εμβολιασμό τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει το φαινόμενο του «παραθύρου», δηλαδή ένας συγκεκριμένος αριθμός ημερών, κατά τις οποίες το εμβόλιο δεν έχει προλάβει να βοηθήσει τον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα.

Χρειάζεται πολύ προσοχή, είπε η ειδικός, έως ότου ολοκληρωθούν και οι δύο δόσεις του εμβολιασμού, ώστε το άτομο να προλάβει να αναπτύξει ανοσία και να έχει προστασία έναντι του ιού. Ωστόσο «ακόμα και η πρώτη δόση έχει βρεθεί ότι μειώνει τη σοβαρή νόσο», τόνισε.

Ευχάριστα είναι και τα αποτελέσματα από το Ισραήλ, όπως είπε η ίδια, καθώς στη χώρα αυτή που έχει επιτύχει τους περισσότερους εμβολιασμούς στον κόσμο, μετά την πρώτη δόση του εμβολίου παρατηρήθηκε στο 30% του πληθυσμού μείωση των σοβαρών λοιμώξεων. «Περιμένουμε και άλλες απαντήσεις γι’ αυτό το σημαντικό κομμάτι της ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού, όσο συνεχίζουμε τους εμβολιασμούς», κατέληξε η ίδια.