Θεοδωρίδου: «Προσοχή! Μην αναβάλλετε τους εμβολιασμούς για τις άλλες νόσους εκτός Covid-19»

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Την προσοχή των πολιτών και κυρίως των ηλικιωμένων και των παιδιών να μην αμελούν τους εμβολιασμούς για τις άλλες νόσους, εφιστά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των 06:00 από το Υπουργείο Υγείας, τα εμβόλια θα πρέπει να γίνονται με απόσταση 14 ημερών μεταξύ τους.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κ. Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε στην ενημέρωση για το σχέδιο «Ελευθερία», ότι υπάρχει η διαπίστωση ότι αρκετοί ηλικιωμένοι δεν έχουν κάνει τα εμβόλιά τους για άλλες νόσους, εκτός Covid-19 και σημείωσε ότι είναι σημαντικό αυτά να μην αμελούνται.  Συγκεκριμένα όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τα εμβόλια που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους, όπως είπε.

Η καθηγήτρια επεσήμανε ότι έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι ενήλικες δεν κάνουν τα εμβόλια που προβλέπονται, όπως αυτά της γρίπης, των HPV κ.λπ. και είναι πολύ σημαντικό ακόμη και εν μέσω πανδημίας να τα κάνουν. Μάλιστα συνέστησε τα εμβόλια των ενηλίκων να γίνονται 14 ημέρες πριν ή 14 ημέρες μετά από το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

«Στην περίπτωση που κάποιο άτομα έχει μολυνθεί, πάλι τα εμβόλια αυτά δεν είναι αναποτελεσματικά και δεν έχουν αυξημένους κινδύνους» διευκρίνισε. «Επομένως οι ενήλικες θα πρέπει να θυμηθούν ποια εμβόλια τους έχει συστήσει ο γιατρός τους και να τα κάνουν», κατέληξε η ίδια.

Η ίδια ανέφερε ότι και τα εμβόλια των παιδιών δεν θα πρέπει να καθυστερούν, κάτι που συμβαίνει λόγω της πανδημίας και αφού υπάρχουν και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και ο φόβος για τη μετάδοση της νόσου, αλλά οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά τους να κάνουν τα εμβόλια σύμφωνα με όσα προβλέπονται για κάθε ηλικία.

Θεοδωρίδου: Εμβόλιο κορονοϊού και στους εφήβους από 16 ετών

Η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, επίσης, σε νεότερες μελέτες για το εμβόλιο της Pfizer, οι οποίες δείχνουν ότι μπορεί να χορηγείται σε εφήβους από 16 ετών που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

«Το εμβόλιο της Pfizer ενδείκνυται και για τα παιδιά, τους εφήβους άνω 16 ετών. Έτσι στις περιπτώσεις που έχουν αυξημένο κίνδυνο, μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο», σημείωσε η κ.Θεοδωρίδου χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στα παιδιά που δεν έχουν προβλήματα υγείας, τόνισε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη μελέτες άλλων εταιρειών: «Για τα παιδιά που δεν έχουν άλλα προβλήματα αλλά και για τις μικρότερες ηλικίες κάτω των 16 ετών, ναι μεν γίνονται μελέτες από όλες τις εταιρείες, αλλά ο χρόνος που θα μπει στα παιδιά δεν είναι στο άμεσο μέλλον. Και θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση για να εφαρμοσθεί στην παιδική ηλικία».

Θεμιστοκλέους: «725.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα»

Με 725.000 εμβολιασμούς για τον κορονοϊό μέχρι στιγμής, η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, έχουν κλειστεί ακόμη 1.420.000 ραντεβού, κάτι που σημαίνει ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας πραγματοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και όπως προβλέπει το πρόγραμμα «Ελευθερία», όπως είπε.

Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι θα φτάσουμε σε ένα πολύ καλό ποσοστό ανοσίας έως το Πάσχα λόγω των εμβολιασμών. Για τον Μάρτιο τα ραντεβού είναι 720.000, αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά τον Απρίλιο, καθώς θα αυξηθεί και ο αριθμός των παραδόσεων.

Ερωτηθείς για την ηλικιακή ομάδα των 80- 84 ετών, είπε ότι τουλάχιστον 100.000 έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και υπάρχουν κι άλλα 110.000 ραντεβού, ποσοστό που είναι πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Σε άλλη ερώτηση για το πότε θα θα είναι σε θέση το υπουργείο να κάνει εμβολιασμούς στο σπίτι, για ανθρώπους που είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν σε κέντρα εμβολιασμού, απάντησε ότι «με ένα πιο εύχρηστο εμβόλιο ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε σύντομα να εφαρμόσουμε και σύστημα εμβολιασμού στο σπίτι».

Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορέσουν να εμβολιαστούν και άνθρωποι με σοβαρά νοσήματα από τη λίστα αναπλήρωσης, από την οποία τώρα εμβολιάζονται μόνο ένστολοι, για να μην χάνονται οι δόσεις. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι είναι μία δύσκολη διαδικασία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες, και είναι κάτι το οποίο «προσπαθούμε να ρυθμίσουμε, ώστε να εμβολιάζουμε κι άλλους πέραν από τους ένστολους».

Ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε τέλος και στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, λέγοντας ότι σήμερα παραλάβαμε από την εταιρία Pfizer 112.000 δόσεις

Χθες, Κυριακή έγιναν 4.000 εμβολιασμοί όσων είχαν χάσει το ραντεβού τους λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης την προηγούμενη εβδομάδα. «Μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθούν και όλοι οι υπόλοιποι εμβολιασμοί που αναβλήθηκαν, καθώς από σήμερα, Δευτέρα έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.