Θεοδωρίδου: Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Τους λόγους της αναστολής του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, με το οποίο θα ξεκινούσαν σήμερα οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, εξήγησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών. 

Όπως είπε η κα. Θεοδωρίδου, στην Αμερική εξετάζονται έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο περίπου 7 εκατ. εμβολιασμών. Ανέφερε, επίσης, ότι βασικό πλεονέκτημα του εμβολίου είναι ότι χορηγείται σε μία και μόνη δόση και η προστασία του αρχίζει μετά από 14 μέρες. Όσο για το μέγιστο της αποτελεσματικότητας του, φτάνει σε αυτό μετά τις 28 μέρες και εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 85%.

«Μετά τις 28 μέρες, προστατεύει πλήρως και από τη νοσηλεία σε νοσοκομείο και από τον θάνατο», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες μορφές θρόμβωσης θα διαλευκάνει το ζήτημα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη για την ασφάλεια των εμβολίων, όπως πρόσθεσε: «Διότι, παρά τη μεγάλη αναστάτωση που έχει φέρει αυτή η αναστολή, που δεν είναι σπάνια για τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά», ξεκαθάρισε η ίδια.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), με την οποία αναμένεται να οριστεί εάν και ποιες ηλικιακές ομάδες θα λάβουν το εμβόλιο. «Αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα εντός του Μαΐου», όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας.

«Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει η αναστολή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά, που είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ελέγχου». Συνέστησε υπομονή μέχρι τη γνωμοδότηση των ρυθμιστικών αρχών.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, επίσης, στην επικαιροποίηση των οδηγιών όσο γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των εγκύων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, δεν εντοπίζεται κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Τόνισε ότι τα εμβόλια που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό οργανισμό μπορούν να γίνονται στις εγκύους, χωρίς μάλιστα κανένα τεστ προηγουμένως. Ο θηλασμός επίσης είναι ασφαλής.