Θεοδωρίδου: «Οι εμβολιασμοί στα παιδιά να γίνουν γρήγορα και να μην αναβάλλονται»

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλιο HPV
Στο θέμα των εμβολιασμών των παιδιών αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Καλή σχολική χρονιά με συνεχή δια ζώσης διδασκαλία, ευχήθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων αποτελεί καθημερινά θέμα συζήτησης, είπε η ίδια και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των παιδιάτρων που θα λύσουν αρκετές απορίες των γονιών. Εν αναμονή της χορήγησης του εμβολίου από τους παιδιάτρους, ωστόσο, δεν θα πρέπει να χάνεται χρόνος, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας πως οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται και όχι να αναβάλλονται.

Την ίδια στιγμή, αυξημένη εμφανίζεται διεθνώς η κινητικότητα στις μικρότερες ηλικίες. Για το λόγο αυτό, η κα. Θεοδωρίδου, επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι κλινικές μελέτες για τους εμβολισμούς παιδιών ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες (5-11 ετών).

Θεοδωρίδου: Τρίτη δόση στους υγειονομικούς – Γιατί χρειάζεται

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Θεοδωρίδου, έκανε επίσης αναφορά σε αμερικανική μελέτη ανάμεσα σε 227 επαγγελματίες υγείας, από τους οποίους οι 130, ποσοστό 57,3% ήταν θετικοί στον μοριακό έλεγχο κάτι που δείχνει ότι με τον καιρό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε στο 65% από το 90% που ήταν πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Η Μαρία Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών με τρίτη (αναμνηστική) δόση σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς.

«Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή αφενός της μετάδοσης της ασθένειας στο επαγγελματικό αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αφετέρου για την αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ξεκινά η χορήγηση της 3ης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους και όσους διαμένουν σε μονάδες ηλικιωμένους

Αναφερόμενη για μία ακόμη φορά στην ανάγκη τρίτης δόσης εμβολίου, επανέλαβε ότι αυτή θα αρχίσει άμεσα να χορηγείται στους ανοσοκατασταλμένους αλλά και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Η ίδια αναφερόμενη στην περίοδο που πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση είπε ότι για τους ανοσοκατεσταλμένους αυτό μπορεί να συμβεί και τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό, είπε ότι η δόση μπορεί να γίνει έξι έως οκτώ μήνες μετά από τη δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων.

Μια άλλη κατηγορία, επίσης, που βρίσκεται σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.  Ωστόσο παρατήρησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητούμε την τρίτη δόση όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό.

Όταν ρωτήθηκε, δε για το αν τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να δείξουν ποιοι πραγματικά χρειάζονται την τρίτη δόση, είπε ότι τα τεστ αντισωμάτων εξαρχής χρησιμοποιήθηκαν για επιστημονικούς λόγους και όχι σε ατομικό επίπεδο και πρόσθεσε ότι «δεν συστήνεται ο προσδιορισμός των αντισωμάτων καθώς δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει πρακτική για το αν θα πρέπει κάποιος να κάνει το εμβόλιο ή όχι».

Θεοδωρίδου: Μικρά τα ποσοστά των ανεπιθύμητων ενεργειών (αλλεργία) από τον εμβολιασμό

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε σε μία μελέτη από το Ισραήλ σε σχέση με τους εμβολιασμούς και τις αλλεργίες. Το 98% δεν είχε καμία ανεπιθύμητη αντίδραση, όπως ανακοίνωσε, ενώ μόλις το 1% είχε ήπια αντίδραση και το 0.7% είχε μια αναφυλακτική αντίδραση.