Θεοδωρίδου: Νέα σύσταση από το CDC για τον εμβολιασμό των εγκύων – Κινδυνεύουν όσο οι ευπαθείς ομάδες

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού των εγκύων στη χώρα μας, τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας "Ελευθερία" στη χώρα μας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Πριν λίγες μέρες, τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) δημοσιεύσαν επικαιροποιημένες συστάσεις για τις εγκύους και τα εμβόλια Covid, σημειώνοντας ότι αυτά συστήνονται σε εγκύους, θηλάζουσες και στις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν άμεσα ή στο μέλλον.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, οι έγκυες με Covid λοίμωξη έχουν αυξημένο κίνδυνο και για πρόωρο τοκετό, αλλά και να υποστούν άλλες σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η προεκλαμψία.

Γι’ αυτό «καθόλη τη διάρκεια της κύησης και 42 ημέρες μετά τον τοκετό, θα πρέπει να θεωρούν ότι κινδυνεύουν σαν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα», συμπλήρωσε η ίδια.

Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, ασφαλή, ακόμη και για εμβολιασμό στο πρώτο τρίμηνο και τα αντισώματα που παράγουν προστατεύουν και το νεογνό, πρόσθεσε η κα. Θεοδωρίδου.

Αποφύγαμε 8.500 θανάτους

Συνεχίζοντας την ενημέρωση, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής αποφύγαμε 8.500 θανάτους από τους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό.