Θεοδωρίδου: «Ίσως να μη χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου – Καλύτερα τα δεδομένα από αυτά που περιμέναμε»

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
"Τα δεδομένα από την ανοσολογική ανταπόκριση είναι πολύ καλύτερη από ό,τι περιμέναμε, ωστόσο, αυτό θα το δείξουν σύντομα οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη", δήλωσε κατά τη διάρκεια της της ενημέρωση για τον κορονοϊό, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η δεύτερη δόση είναι καθοριστική. Σε από τις χώρες που συστήνεται ως πρόγραμμα εμβολιασμού με AstraZeneca γίνεται σύσταση με το ίδιο εμβόλιο, αφού οποιοσδήποτε κίνδυνος είναι ελάχιστος», δήλωσε η Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Θεοδωρίδου: «To mix-and-match είναι ακόμη υπό διερεύνηση»

Αναφερόμενη στην πρακτική πρόσμιξης δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων, της πρώτης δόσης με εμβόλιο αδενοϊών και της δεύτερης με εμβόλιο mRNA, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχει και στη χώρα μας ως δυνατότητα, όμως: «αυτή η πρακτική είναι ακόμη υπό μελέτη και έτσι, δεν υπάρχει ούτε έγκριση, ούτε άδεια για χορήγηση ετερόλογων εμβολίων. Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί και κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος», σημείωσε.

Πρωτοπόροι οι νέοι στο τείχος ανοσίας

Το τείχος προστασίας πρέπει να υψωθεί και τη σκυτάλη την πήραν στα χέρια τους οι νέοι από 18 έως 28 ετών, πρόσθεσε η Καθηγήτρια λέγοντας ότι «θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, διότι ο χρόνος τρέχει».

Και ενώ η δεύτερη δόση είναι το μεγάλο όπλο για την προστασία μας, αρκετοί ασχολούνται με το ενδεχόμενο χορήγησης της τρίτης δόσης, είπε η ίδια:

«Εξαιρετικά αισιόδοξος εμφανίζονται οι επιστήμονες από το εξωτερικό, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ίσως δεν χρειαστεί τρίτη δόση, διότι η ανοσιακή ανταπόκριση με τις δύο δόσεις κρατάει περισσότερο από αυτό που υπήρχε η αρχική εκτίμηση», κατέληξε.