Θεοδωρίδου: Ισχυρή σύσταση να αποφεύγεται το AstraZeneca κάτω των 60 ετών – Δυνατότητα αλλαγής στη δεύτερη δόση

  • Γιάννα Σουλάκη
ανεπιθύμητες
H επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται σε ηλικίες άνω των 60 ετών, ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

Προ δύο μηνών η Επιτροπή είχε αξιολογήσει τον κίνδυνο και τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca. Τότε, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, τα επίπεδα διασποράς του ιού ήταν υψηλά, ενώ τώρα είναι μέτρια προς χαμηλά.

Τώρα λοιπόν, η Επιτροπή εισηγείται τον εμβολιασμό με AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών. Παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση με AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση. Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις. H Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεχώς οι συστάσεις μπορούν να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Όπως, είπε η καθηγήτρια ο κίνδυνος υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων.

Η επιτροπή λαμβάνει αυτή την απόφαση καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή, καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση κρουσμάτων, όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

Επίσης, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί προσχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με τα νεότερα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν