Θεοδωρίδου για νέα εμβόλια κατά της Covid-19: «Συστήνονται για όλους τους άνω των 60 ετών»

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Την ισχυρή σύσταση προς όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού, μεταφέρει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε ήδη το απόγευμα, ενώ οι εμβολιασμοί ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη (14/9).

Με 400.000 δόσεις – ενισχυμένων με την παραλλαγή Όμικρον ΒΑ.05 εμβολίων-  ξεκινούν την ερχόμενη (14/9) οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (14/9) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Είναι το τρίτο φθινόπωρο που περνάμε μαζί με τον κορονοϊό. Οι εμβολιασμοί προστατεύουν από τη βαριά νόσηση και τους θανάτους. Όμως η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας που έχουν τα εμβόλια και η νόσηση, όσο και οι νέες μεταλλάξεις, υπαγόρευσαν την ανάγκη για τη δημιουργία νέων εμβολίων. Την 1η Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) γνωμοδότησε θετικά για τα δύο νέα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ώστε να οργανωθούν έγκαιρα οι εκστρατείες των ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε στο ξεκίνημα της ενημέρωσης η Καθηγήτρια, κ. Θεοδωρίδου.

Τα εμβόλια θα χορηγηθούν σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τρεις μήνες μετά τη νόσηση ή μετά την τελευταία δόση του εμβολίου, πρόσθεσε η ίδια.

Ποιοι θα κάνουν κατά προτεραιότητα τα νέα εμβόλια

Σύμφωνα με την έγκριση της ΕΜΑ, τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν σε άτομα άνω των 12 ετών και οι συστάσεις καθορίζονται από κάθε χώρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά της δεδομένα.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τις δύο δόσεις στους υγιείς και τρεις σε ανοσοκατεσταλεμένους, ανεξάρτητα με ποιο εμβόλιο έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Οι σχετικοί πίνακες θα ολοκληρωθούν στις λεπτομέρειές τους, σε αυριανή συνδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ωστόσο, στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται τα άτομα άνω των 60 ετών.  Επίσης , όλα τα άτομα 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων, επαγγελματίες υγείας και άτομα που διαμένουν με άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Επίσης, φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου και κινδυνεύουν από τις επιπλοκές του κορονοϊού.

Στο άμεσο μέλλον, όπως είπε η Καθηγήτρια, θα υπάρχει διαθεσιμότητα και για τις παραλλαγές Ομικρον 4 και 5, αλλά και άλλου τύπου εμβόλια. «Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα πραγματοποιηθεί», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και συμβούλευσε όλες τις παραπάνω ομάδες να μην περιμένουν τα νέα εμβόλια που θα έρθουν αργότερα και να εμβολιαστούν άμεσα.

Τι περιλαμβάνουν τα νέα εμβόλια

Τα νέα εμβόλια περιλαμβάνουν τις πρωτεΐνες της ακίδας του στελέχους της Γουχάν και της μετάλλαξης Ομικρον 1 και είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση Ομικρον 1, Ομικρον 2, Ομικρον 2,7 και Ομικρον 5. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια, είναι δηλαδή ήπια στην εκδήλωση και μικρής διάρκειας.

«Στις 6.00 το απόγευμα της Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών και στις 14 Σεπτεμβρίου ξεκινά το εμβολιαστικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας.