Θεοδωρίδου για 3η δόση εμβολίου: Μετά τους ανοσοκατεσταλμένους έπονται ηλικιωμένοι σε δομές και οι άνω των 60 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
Δέλτα
Στο τραπέζι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βρίσκονται οι ομάδες που θα ακολουθήσουν μετά τους ανοσοκατεσταλμένους στη λήψη της τρίτης δόσης. Αυτές θα είναι, οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας, αλλά και η ευρύτερη ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών. Τα παραπάνω ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφορικά με το θέμα της τρίτης δόσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε ότι στόχος είναι να χορηγηθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στις δύο δόσεις, δηλαδή στους ανοσοκατεσταλμένους. Ο δεύτερος στόχος είναι να δοθεί σε άτομα των οποίων τα επίπεδα των αντισωμάτων έχουν μειωθεί και επομένως χρειάζονται ενίσχυση.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα η Επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει υπέρ του εμβολιασμού ατόμων που είναι σε αυξημένο κίνδυνο «λόγω των νοσημάτων που διαταράσσουν τη ανοσιακή ανταπόκριση και γι’ αυτό και δεν δομούν ανοσία», όπως ανέφερε.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, οι μεταμοσχευμένοι, τα άτομα με καρκίνο, οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση και άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν ανοσοανεπάρκεια ή προβλήματα που απαιτούν χρόνια θεραπεία που μειώνει την ανοσιακή αντίδραση. Η Επιτροπή αυτή τη στιγμή μελετά τα δεδομένα για τον καθορισμό ομάδων πληθυσμού που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου και τόνισε:

«Έχουμε καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατεσταλεμένους και είναι οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών. Η πρόταση αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Επίσης, υπό επεξεργασίας είναι και τα άτομα που έχουν αυξημένη έκθεση ή άλλα χρόνια νοσήματα».

 Θεοδωρίδου: «Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν για τη σωματική τους ασφάλεια και για την ψυχική τους υγεία»

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού παρατηρείται πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία, συνέχισε η πρόεδρος της Επιτροπής. Στοιχεία μάλιστα από τις ΗΠΑ, όπως είπε, δείχνουν ότι η νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν από τον Μάρτιο, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.

«Υπάρχει προβληματισμός μήπως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες», σχολίασε η Καθηγήτρια και συνέχισε:

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών, το πρώτο είναι για τη σωματική τους ασφάλεια και ειδικά για τα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Εκτός από αυτόν είναι σημαντική η θωράκιση των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο, ώστε να είναι ευχάριστη η σχολική τους ζωή. Άλλος λόγος είναι η μείωση της διασποράς του ιού», τόνισε με έμφαση.

«Πρέπει να εμβολιαστούν όλες οι έγκυες»

Εκτός από τα παιδιά και τους εφήβους, ένα θέμα που απασχολεί είναι η έγκυες, συνέχισε η ίδια. Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα υπαγορεύει συνεχείς υπενθυμίσεις για τον εμβολισμό των εγκύων.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνολικά έχουν νοσηλευτεί 29 έγκυες σε ΜΕΘ και 25 από αυτές το 2021. Δύο έχουν καταλήξει. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη, 2.500 έγκυες εμβολιάστηκαν κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες και είναι εξίσου ασφαλής δεδομένου ότι ο φόβος των αποβολών, είναι ο ίδιος μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων γυναικών».