Θεοδωρίδου: Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για την τέταρτη δόση «Χρειαζόμαστε νέο εμβόλιο μακράς προστασίας»

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Η αύξηση των νέων δόσεων των αρχικών εμβολίων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν θα σταματήσει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Το μεγάλο στοίχημα είναι να παρασκευαστούν νέα εμβόλια με ευρεία και μακρά προστασία, όπως είπε κατά την τακτική απογευματινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στην τέταρτη δόση, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως όλοι οι επιστήμονες συζητούν σχετικά με αυτή. Αναφέρθηκε δε σε δήλωση του πρώην διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Μάρκο Καβαλιέρι, ο οποίος υποστηρίζει πως οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα, δεν αποτελούν οπωσδήποτε βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική.

«Η αύξηση των νέων δόσεων των αρχικών εμβολίων, δεν θα σταματήσει την ανάδυση των νέων μεταλλάξεων», είπε η κα. Μαρία Θεοδωρίδου, αποδίδοντας τη δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Και πρόσθεσε πως το μεγάλο στοίχημα είναι να παρασκευαστούν νέα εμβόλια με ευρεία και μακρά προστασία.

Πρόσφατα μάλιστα το Ισραήλ ξεκίνησε να χορηγεί τέταρτη δόση σε άτομα άνω των 18 ετών. Οι ισραηλινοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μειώνονται τα κρούσματα, κάτι που ήταν αναμενόμενο, αλλά στοιχεία για την  αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των σοβαρών λοιμώξεων δεν έχουν ακόμη δει το φως της δημοσιότητας, είπε η Καθηγήτρια.

«Η ανοσοποίηση με την κυκλοφορία της Όμικρον θα φτάσει σε υψηλά ποσοστά, όσο όμως τα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως παραμένουν χαμηλά, δεν θα οδηγηθούμε στο τέλος της πανδημίας«, πρόσθεσε.

Θεοδωρίδου: Στο 50% η αποτροπή λοιμώξεων Όμικρον με την τρίτη δόση «Το γεγονός μας έχει απογοητεύσει»

Αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον, η οποία έχει κυκλοφορήσει εδώ και δύο μήνες, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι αξιοθαύμαστος ο πλούτος των γνώσεων που έχουν ήδη συσσωρευτεί, τονίζοντας πως είναι δύο οι βασικές ιδιότητες του ιού που έχουν απασχολήσει τους ειδικούς: «Η ιδιότητα της μεγάλης μεταδοτικότητας και η ανοσιακή διαφυγή που συνδέεται με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», είπε.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση δεδομένων, η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης ως προς τη μείωση των λοιμώξεων (νέων κρουσμάτων) στην Όμικρον είναι της τάξης του 50%, δηλαδή αρκετά χαμηλά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. «Είναι το γεγονός που μας έχει απογοητεύσει, διότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας και να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού. Ομως το 50% είναι κριτήριο χαρακτηρισμού σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ενός αποτελεσματικού εμβολίου», ανέφερε η ίδια.

Η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην πρώτη μελέτη σχετικά με τη θνητότητα από Όμικρον που έγινε στη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει τον θάνατο σε ποσοστό 95% δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση, ενώ με τις δύο δόσεις εμβολίου, το ποσοστό είναι 59%.

Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν δηλαδή πως με την Όμικρον, η τρίτη δόση επιτυγχάνει τα ποσοστά που έχουν οι δύο δόσεις έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Σύμφωνα με τις μελέτες, οι μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι της τάξης του 44%-68%, ενώ με τρεις δόσεις η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 83% έως 90%, με διάρκεια πέραν των τριών μηνών.

«Η κυτταρική ανοσία που παρέχει η τρίτη δόση είναι σημαντικότερη για την αντιμετώπιση της Όμικρον, καθώς αυτή είναι που βοηθά στην αποφυγή της βαριάς νόσησης και του θανάτου», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε:

«Αποτελεί μεγάλη τύχη ένα εμβόλιο που παρασκευάστηκε με το αρχικό στέλεχος να εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό».

Σχετικά με τη μετάλλαξη Ομικρον 2, όπως είπε, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον και μπορεί να επικρατήσει, αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους.