Θεοδωρίδου: Ένα στα τέσσερα κρούσματα είναι παιδιά – Επιτακτική ανάγκη για τον εμβολιασμό των εφήβων

  • Γιάννα Σουλάκη
Δέλτα
Ένα στα τέσσερα κρούσματα είναι κάτω των 17 ετών, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι μαθητές από 12 ετών και άνω.

Την πρώτη σχολική χρονιά η βασική προφύλαξη ήταν τα μέτρα πρόληψης, ενώ η δεύτερη που ξεκινά, όπως είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, χαρακτηρίζεται από το υπερμεταδοτικό στέλεχος της μεταλλαξης Δέλτα, αλλά και το εμβόλιο.

Η εικόνα των κρουσμάτων σε σχέση με τα παιδιά κάτω των 17 ετών είναι εντυπωσιακή, όπως σημείωσε η ίδια. Και συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2021 το ποσοστό των κρουσμάτων σε αυτήν την ηλικία ήταν 7,5% ενώ τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς στο 20%, δηλαδή στα πέντε κρούσματα το ένα στο σήμερα είναι παιδί και μάλιστα με κλειστά τα σχολεία.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ανέφερε: «Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται πλέον ένα σημαντικό μέρος του εμβολιαστικού προγράμματος σε όλες τις χώρες. Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια με σπάνιες σοβαρές εκδηλώσεις, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους οι επιτροπές σε διάφορα κράτη έχουν αποφασίσει τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών», τόνισε η κα. Θεοδωρίδου.

Θεοδωρίδου: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά

Όπως είπε, ο εμβολιασμός 12-17 ετών συστήνεται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για τη σωματική και ψυχική του υγεία, για τη θωράκιση ώστε να πάει πιο προστατευμένο στο σχολείο, αλλά να έχει και συμμετοχή σε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τη μείωση του ιού στο περιβάλλον του, αλλά για να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων για νέες μεταλλάξεις.

«Τα εμβόλια mRNA που συστήνονται για τα παιδιά και τους εφήβους είναι ασφαλή και αναμένεται να συμβάλουν στην φυσιολογική, σχολική ζωή. Από μελέτες έχει αποδειχθεί πόσο αρνητική επίδραση είχαν τα lockdown στην ψυχική υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με κάποιες από αυτές, το 25% των παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ ένα στα τέσσερα εμφανίζει άγχος. Επίσης, παιδιά με ρευματοειδή νεανική αρθρίτιδας είχαν αύξηση των υποτροπών από 6,3% σε 16,9%, κάτι που έγινε λόγω της μειωμένης δραστηριότητας», τόνισε η Καθηγήτρια.

Θεοδωρίδου: Στα μέσα Σεπτεμβρίου έγκριση από τον ΕΜΑ για την τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση τρίτης δόσης mRNA εμβολίου στους άνω των 60 ετών, σύμφωνα με την κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία εξήγησε ότι ήδη η ελληνική επιτροπή εμβολιασμών συζητά το θέμα της τρίτης δόσης.

Όπως είπε υπάρχουν δεδομένα από ελληνικές μελέτες τα οποία δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική η 3η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους αλλά και σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα περιμένουμε και τα διεθνή δεδομένα και θα τα συνεκτιμήσουμε». Αφού δούμε και τις επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ, θα καταλήξουμε στο τι ακριβώς θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου συνέχισε και προσέθεσε: «Προς το παρόν αναμένεται η απόφαση αυτή για την τρίτη δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλια mRNA».

Σε ερώτηση του iatropedia.gr για το αν αναμένεται κάποιο νέο εμβόλιο τρίτης δόσης που θα καλύπτει και τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητείται για πολύ αργότερα, ενώ σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εταιρείες που παρασκευάζουν τα mRNA εμβόλια, αυτά είναι αποτελεσματικά για τις παρούσες μεταλλάξεις και κυρίως την μετάλλαξη Δέλτα.