Θεοδωρίδου: «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα του εμβολίου στα παιδιά» Δεν αποκλείεται η τρίτη δόση

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Προβληματισμός επικρατεί στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως η ανοσολογική ανταπόκριση στα παιδιά 5-12 ετών δεν είναι ικανοποιητική. Τα παραπάνω ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς κατά της νόσου Covid-19.

Ανησυχία επικρατεί για την επάρκεια της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών κάτω των 5 ετών, για τα οποία η εταιρεία Pfizer έχει καταθέσει φάκελος προς έγκριση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Κι αυτό καθώς η ανοσολογική ανταπόκριση σε παιδιά 5-12 ετών,  στα οποία είχαν χορηγηθεί δύο δόσεις του εμβολίου, δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική. Δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση για τροποποίηση της εμβολιαστικής δόσης, με τη χορήγηση μιας επιπλέον αναμνηστικής, τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι ερευνητές αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες μελέτες σχετικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης στα παιδιά, και δεν αποκλείεται μετά την ολοκλήρωση των μελετών να ξεκινήσει να χορηγείται και στον παιδικό πληθυσμό.

Έμμεση προστασία των παιδιών μπορεί και να δοθεί μέσω του εμβολιασμού των γονιών τους, όπως ανέφερε η Καθηγήτρια, η οποία αναφέρθηκε σε μελέτη από το Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας καταγράφηκαν οι λοιμώξεις Covid-19 σε δύο περιόδους, σε γονείς και παιδιά. H πρώτη περίοδος ήταν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 και η δεύτερη από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021.

Την πρώτη περίοδο φάνηκε ότι ο εμβολιασμός τού ενός γονιού προστατεύει τα παιδιά κατά 26% και κατά τη δεύτερη περίοδο 20%. Αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός των γονιών μειώνει τη διασπορά στην οικογένεια και προστατεύει άμεσα τα μικρά παιδιά και άλλα άτομα του περιβάλλοντος, κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.