Θεμιστοκλέους – Βουλή: Το φάρμακο το έχει αποσύρει η εταιρεία- Δημιουργείτε σύγχυση στους ασθενείς

  • Iatropedia newsroom
Θεμιστοκλέους
Με κατηγορηματικό τρόπο ο υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή δήλωσε ότι το φάρμακο για την μεσογειακή αναιμία έχει ήδη αποσυρθεί από την εταιρεία.

«Δεν υπάρχει γονιδιακή θεραπεία για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Το φάρμακο ZYNTEGLO ζήτησε η ίδια εταιρεία την ανάκλησή του» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως για να μην δημιουργείται σύγχυση στους Έλληνες ασθενείς «η μόνη γονιδιακή θεραπεία η οποία έχει υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το ZYNTEGLO. Αυτή το 2019 είχε πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ της ΕΕ και η χώρα μας το ενέταξε στο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης. Και ο οποιοσδήποτε ασθενής Έλληνας είχε πρόσβαση σε αυτό. Στις 24/3/2022 η άδεια κυκλοφορίας του Zynteglo ανακλήθηκε από την ίδια εταιρεία. ‘Αρα, αυτό το φάρμακο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας. Μέχρι η εταιρεία να ξαναϋποβάλει αίτημα στον E.M.A και να ξαναπάρει έγκριση από τον ΕΟΦ, δεν υπάρχει γονιδιακή θεραπεία».

Ο υφυπουργός, ανέφερε πως «απαντώ με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, για να μη δημιουργείται σύγχυση στους Έλληνες ασθενείς, οι οποίοι είναι μια πάρα πολύ ευαίσθητη κατηγορία συμπολιτών μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ