Θεμιστοκλέους: Τον Απρίλιο ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson – Πότε εμβολιάζονται οι 70-74

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεμιστοκλέους
Από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν στη χώρα μας οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς στη χώρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η εταιρεία Johnson & Johnson έχει αναλάβει την υποχρέωση να παραδώσει στο επόμενο τρίμηνο 1,2 εκατομμύριο δόσεις, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι 70.000 δόσεις αναμένεται να χορηγηθούν τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. Παράλληλα, η Pfizer θα έχει παραδώσει μέχρι το τέλος του μήνα 1,1 εκατομμύριο δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις και η Moderna 100.000.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 70-74 ετών

Σε λίγα 24ωρα ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για την κατηγορία των πολιτών της ηλιακής ομάδας 70-74,  προκειμένου να αρχίσουν να κλείνουν τα ραντεβού τους για το εμβόλιο του κορονοϊού.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, την Παρασκευή θα ξεκινήσει η διαδικασία για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για όσους είναι στην ηλικιακή ομάδα 65 -69 ετών.

Προχωρούν τα ραντεβού των ευπαθών ομάδων

Για όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα αυξημένου κινδύνου που ανήκουν στην κατηγορία Α, από την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην περίπτωση που δεν έχουν λάβει ειδοποίηση από την ΗΔΙΚΑ ή μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πόσα εμβόλια έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 29.000 εμβολιασμοί διενεργήθηκαν τη Δευτέρα, ενώ 1.464.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία». Αναλυτικά:

  • 993.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη μία δόση εμβολίου (ποσοστό 9,74%)
  • 415.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις

Για την εστίαση και τον τουρισμό, επισήμανε ότι μετά τον εμβολιασμό της Ομάδας Β με χρόνια νοσήματα, κάτι που χρονικά προσδιόρισε ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο, θα υπάρξει σχεδιασμός για το εάν θα εμβολιαστούν και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.