Θεμιστοκλέους: Την Τετάρτη τα πρώτα εμβόλια της Johnson & Johnson – Πότε εμβολιάζονται οι 50 – 59 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
κορονοϊός
Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί στη χώρα, καθώς ανοίγουν οι πλατφόρμες των εμβολιασμών για τις ηλικιακές ομάδες 50-54 ετών και 55-59 ετών, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριο Θεμιστοκλέους.

Περισσότερες από 1.468.000 δόσεις εμβολίων έχουν δοθεί μέχρι σήμερα σε εμβολιαζόμενους μίας δόσης (ποσοστό 14% του πληθυσμού) και 743.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις (το 7% του πληθυσμού), όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης της Δευτέρας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία», ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson φτάνουν στη χώρα μας την ερχόμενη Τετάρτη (14/4) και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Όπως είπε, έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση των εμβολιασμών και με βάση τις δόσεις που αναμένονται, περνάμε σε νέες ομάδες πληθυσμού. Με βάση τον προγραμματισμό στις 16 Απριλίου και έως τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα ανοίξει ο εμβολιασμός της ομάδας με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου της κατηγορίας Β. Αφορά 800.000 συμπολίτες μας και θα γίνει σταδιακά.

Τέλος, στις 21 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού των εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα η ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών, ενώ ακολούθως την Παρασκευή 23 Απριλίου ανοίγουν τα ραντεβού για τους 50-54 ετών.

Ποιες άλλες ομάδες παίρνουν σειρά για εμβολιασμό

Ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αν υπάρξουν αυξημένες παραδόσεις, είναι πιθανό να ενταχθούν στην επιχείρηση εμβολιασμών ιδιώτες γιατροί αλλά και φαρμακοποιοί, εφόσον απαιτηθεί, και άφησε να εννοηθεί ότι ανακοινώσεις για το θέμα αυτό θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca και αν έχει παρατηρηθεί μειωμένη προσέλευση για εμβολιασμό, είπε ότι δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή αλλά τόνισε πως «είναι δικαιολογημένο να υπάρχει μια διστακτικότητα. Όμως σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ «είμαστε σε καλύτερο επίπεδο και σιγά-σιγά θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο».