Θεμιστοκλέους στη Βουλή: Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων του ΕΣΥ καταγράφει αύξηση 104% μέσα στην τελευταία πενταετία

  • Αθηνά Γκόρου
Θεμιστοκλέους
Ο υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται «σε μία από τις καλύτερες φάσεις του» - Τα στοιχεία που παρουσίασε για το ΕΣΥ

Την εικόνα ενός δημόσιου συστήματος υγείας που, παρά τα προβλήματα, εμφανίζει σημαντικές βελτιώσεις σε χρηματοδότηση, προσωπικό και πρόσβαση ασθενών, παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη συζήτηση της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι «η Ελλάδα, παρά τα όποια προβλήματα, καταφέρνει να δίνει στους Έλληνες ασθενείς καλύτερες υπηρεσίες υγείας και καλύτερη πρόσβαση από χώρες πολύ πιο πλούσιες και οργανωμένες».

Όπως ανέφερε, η χρηματοδότηση της Υγείας αυξήθηκε από 4,1 δισ. ευρώ το 2019 σε 8,2 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων του ΕΣΥ καταγράφει αύξηση 104% μέσα στην τελευταία πενταετία.

Παρουσίασε επίσης στοιχεία για αύξηση του προσωπικού, σημειώνοντας ότι οι γιατροί από 24.900 το 2019 έφτασαν τους 27.770 το 2025, ενώ οι νοσηλευτές αυξήθηκαν κατά 15%, από 37.200 σε 42.600. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι επικουρικοί εργαζόμενοι θα μονιμοποιούνται σταδιακά μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Μείωση αναμονών σε ΤΕΠ και χειρουργεία

Ο υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ακόμη ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι χρόνοι αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η μέση αναμονή έπεσε από τις 9 ώρες στις 4,5 ώρες, ενώ στο ΚΑΤ διαμορφώνεται στις 2,44 ώρες και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στη 1 ώρα και 20 λεπτά.

Αναφέρθηκε επίσης στα απογευματινά χειρουργεία, σημειώνοντας ότι έχουν μειωθεί οι λίστες αναμονής και ότι στη μεγάλη πλειονότητα των περιστατικών η αναμονή βρίσκεται πλέον κάτω από τους έξι μήνες.

Για το ΕΚΑΒ, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι τα ασθενοφόρα αυξήθηκαν κατά 12%, ενώ οι αεροδιακομιδές καταγράφουν ετήσια αύξηση περίπου 10%. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα ραντεβού στα νοσοκομεία έχουν διπλασιαστεί, από 4 εκατομμύρια σε 8 εκατομμύρια.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το ΑΧΕΠΑ

Η συζήτηση στη Βουλή έγινε με αφορμή τη ρύθμιση που παρατείνει έως το 2056 τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για υποστελέχωση, ελλείψεις προσωπικού και ανησυχίες για ιδιωτικοποίηση πλευρών του ΕΣΥ και του νοσοκομείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα μεταβολής του νομικού καθεστώτος του ΑΧΕΠΑ και ζήτησαν ισχυρότερες εγγυήσεις για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου.

Φωτογραφία: istock