Θεμιστοκλέους: Ποιο ποσοστό ανοσίας δημιουργείται στη χώρα με τους μέχρι τώρα εμβολιασμούς

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεμιστοκλέους
Αυξάνεται πλέον το ποσοστό ανοσίας που δημιουργείται στη χώρα μας από τον εμβολιασμό των πολιτών και πλέον η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει το 7,12%, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, μόνο σήμερα πραγματοποιήθηκαν 30.000 εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την αρχή της διαδικασίας έχουν πραγματοποιηθεί 1.120.000 εμβολιασμοί. Τουλάχιστον 747.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μία δόση. Οι 373.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα όπως είπε φτάνει σήμερα το 7,12%.

Αναλυτικά ανά ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γενικού γραμματέα:

  • από την ηλικιακή ομάδα των από 85 και άνω, 212.000 πολίτες είτε εμβολιάστηκαν είτε έκλεισαν ραντεβού δηλαδή ποσοστό 57%.
  • στις ηλικίες 80-84 εμβολιάστηκαν ή έκλεισαν ραντεβού 230.000 άτομα ποσοστό 58%.
  • στους 75-79 ετών 282.000 άτομα έκαναν το εμβόλιο είτε έκλεισαν ραντεβού, ποσοστό άνω του 65%.
  • στους 60-64 ετών 352.000 συμπολίτες μας έκαναν το εμβόλιο είτε έκλεισαν ραντεβού ποσοστό 50% .

Θεμιστοκλέους: Πότε εμβολιάζονται οι επόμενες κατηγορίες του πληθυσμού

Σε σχέση με τις επαγγελματικές ομάδες του τουρισμού «Η συζήτηση αυτή θα ανοίξει όταν τελειώσουμε με όλες τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή όταν εμβολιαστούν και όλα τα άτομα της κατηγορίας Α και αναλόγως μετά θα δούμε αν θα προχωρήσουμε σε επαγγελματικές ομάδες όπως είναι τα άτομα που εργάζονται στα τουριστικά επαγγέλματα», ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επίσης εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου όπως είπε, θα έχουν εμβολιαστεί οι 64 ετών και άνω. Ως τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα έχουν εμβόλια και όσοι ζουν σε κλειστές δομές.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων είπε ότι έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις. Όπως είπε μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca το σύστημα θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειονότητα θα έχει μέχρι τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου εμβολιαστεί.

Ο ίδιος είπε ότι η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τις παραδόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της για το ή τρίμηνο του έτους. Συνολικά ανέφερε ότι πρόκειται για 1,2 εκατ. δόσεις από τις οποίες οι πρώτες 400.000 αναμένονται τέλος Απριλίου στη χώρα μας όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.