Θεμιστοκλέους: Όλοι οι αριθμοί των εμβολιασμών – Πότε θα έρθουν οι επόμενες δόσεις

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεμιστοκλέους
Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημέρωσε ότι μέχρι τις 5 το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 16.271 εμβολιασμοί στην Ελλάδα, ενώ σήμερα -όπως είπε- παραλάβαμε από τη Pfizer 100 χιλιάδες δόσεις.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 17.000 εμβολιασμούς, ενώ είναι εφικτός ο στόχος, όπως τόνισε, μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν πραγματοποιηθεί 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει φτάσει πλέον συνολικά στους 176.689 εμβολιασμούς, από τους οποίους:

  •  168.809 αφορούν την 1η δόση
  • 7.780 την 2η δόση

«Έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 69 χιλιάδες πολίτες άνω των 85 ετών, περισσότεροι από 88 χιλιάδες υγειονομικοί και 10.700 φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τα ραντεβού, ο γενικός γραμματέας διευκρίνισε ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί 649 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμό.

«Βρισκόμαστε στη 10η θέση στην ΕΕ, στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών. Ακούω πολλούς να κάνουν μαθηματικές πράξεις για το πότε θα πετύχουμε ικανό αριθμό εμβολιασμών. Ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα του εμβολίου» ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Επίσης, σημείωσε ότι από τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν, 500 δόσεις του εμβολίου χορηγήθηκαν σε υγειονομικούς και σε όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και το στρατό.

Επίσης, ζήτησε από τους ηλικιωμένους να μην προσέρχονται αρκετή ώρα πριν από την ώρα του εμβολιασμού στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς λίγα λεπτά είναι αρκετά, για να μην διαταράσσεται η εμβολιαστική διαδικασία -όπως είπε.

Θεμιστοκλέους: Πότε θα παραλάβουμε τις επόμενες δόσεις των εμβολίων

Σε σχέση με τις δόσεις και τις παραλαβές, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι σήμερα παραλάβαμε από τη Pfizer 100 χιλιάδες δόσεις και τόνισε ότι «οι παραδόσεις έχουν αποκατασταθεί κι ευελπιστούμε πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα».

«Η δυναμικότητα του συστήματος προσαρμόζεται ανάλογα με τα εμβόλια. Αν θεωρήσουμε ότι θα έχουμε την έξτρα παράδοση από τη Pfizer, που είναι και η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε ο στόχος είναι εφικτός. Αυτό όμως θα φανεί στην πορεία», εξήγησε.

Σημείωσε επίσης, ότι από την εταιρεία Pfizer αναμένουμε 1,4 εκατομμύρια εμβόλια και στις 29 Ιανουαρίου περιμένουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις αντίστοιχες παραδόσεις τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, από την Astrazeneca θα παραλάβουμε 410.000 έως τέλη Φεβρουαρίου και ακόμα 330.000 δόσεις ως τα τέλη Μαρτίου. Από την Moderna περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου κι ακόμα 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, «αλλά κυρίως θα έχουμε εμβολιάσει τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη, δηλαδή ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες».