Θεμιστοκλέους: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τα ραντεβού των εμβολιασμών – Τι να κάνετε αν χάσετε το ραντεβού

  • Γιάννα Σουλάκη
Χρήσιμες πληροφορίες για τα ραντεβού των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και υπεύθυνος της εκστρατείας εμβολιασμών “Ελευθερία” Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τι θα κάνει ο πολίτης αν χάσει το ραντεβού του; Πότε αυτό θεωρείται έγκυρο και πως μπορεί κάποιος να επιλέξει ένα εμβολιαστικό κέντρο, που τον εξυπηρετεί περισσότερο;

Σ’ αυτά τα χρηστικά θέματα που αφορούν στον προγραμματισμό των εμβολιασμών έδωσε σήμερα απαντήσεις, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6:00 μμ από το Υπουργείο Υγείας.

Εμβολιασμοί Covid: Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης εάν…

  1. Αν ο πολίτης είναι εγγεγραγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει sms για ραντεβού, αυτό θα ισχύσει μόνο εάν ο πολίτης απαντήσει στο sms ότι αποδέχεται το ραντεβού. Όσοι προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού.
  2. Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει, ούτε αρνηθεί το ραντεβού του στο μήνυμα που θα λάβει, τότε δεν θα χάσει το δικαίωμα να εμβολιαστεί αργότερα. “Δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε σε φαρμακείο της γειτονιάς ή σε ΚΕΠ”, διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
  3. Αν ο πολίτης επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr κι εκεί δεν εμφανίζεται εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή που προτιμά, π.χ. αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο κοντά στην περιοχή της εργασίας του, τότε μπορεί αλλάζοντας τον Ταχυδρομικό Κώδικα (ΤΚ), να αλλάξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά.
  4. Στην ερώτηση αν μπορεί κάποιος να αλλάξει το ραντεβού του, η απάντηση είναι “Ναι”. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν και ο λόγος που γίνεται αυτό, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, είναι για τον σωστό προγραμματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

“Χάνω το δικαίωμα εμβολιασμού, εάν χάσω το ραντεβού μου;” Τι γίνεται σ’ αυτήν την περίπτωση

Αν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού; Η απάντηση κι εδώ είναι “Ναι”, με τη διαφορά ότι θα μπορέσει να ξανακλείσει ραντεβού μετά από ένα μήνα από το αρχικό ραντεβού.

“Ο λόγος που γίνεται αυτό, δεν είναι για να τιμωρήσουμε κάποιον”, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, αλλά “για να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίου. Γνωρίζουμε όλοι ότι διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο. Ένα εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2 με 8 βαθμούς μόνο για 5 ημέρες. Η μη προσέλευση στα ραντεβού δημιουργεί τον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες δόσεις. Στο εξωτερικό παρατηρήθηκε ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό πολιτών που μπορεί να φτάσει και το 10% δεν προσέρχεται”, τόνισε.

“Καμία δόση χαμένη”

Σύμφωνα με τον γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων και γι’ αυτό αξίζουν, όπως είπε “θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων γιατί χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί αυτό”.

Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε ο μηχανισμός “καμία δόση χαμένη”, σύμφωνα με τον οποίο, όταν υπάρχουν ακυρώσεις ραντεβού και περισσεύουν εμβόλια αυτά χορηγούνται στα Σώματα του Ασφαλείας και του Στρατού. Κριτήριο για την επιλογή αυτή, υπήρξε η αυξημένη ετοιμότητα αυτών των Σωμάτων, αλλά και ο μηχανισμός που διαθέτουν για να υποστηρίζουν αυτήν την προσπάθεια.

Τέλος, ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών τηρείται απαρέγκλιτα και εντός Φεβρουαρίου θα έχουν εφοδιαστεί με εμβόλια όλα τα νησιά.

Για τα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων ανακοινώθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα εμβολιάζονται όλοι οι κάτοικοι μαζί, όταν φτάνουν τα εμβόλια στο νησί, χωρίς να τηρείται η σειρά προτεραιότητας των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα.