Θεμιστοκλέους: Οι εμβολιασμοί δεν είναι παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι» – Τι απαντά στις καταγγελίες για παράκαμψη της λίστας

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλιο
Απάντηση στις καταγγελίες για εμβολιασμούς “από το παράθυρο” που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, έδωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Παράλληλα εξήγησε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης των αδιάθετων δόσεων, προαναγγέλλοντας διεύρυνση των ομάδων αναπλήρωσης και σε άλλες κατηγορίες.

Μετά την πρόσφατη καταγγελία που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για κατ’ εξαίρεση εμβολιασμό του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου στη Χάλκη, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας και υπεύθυνος του προγράμματος “Ελευθερία”, Μάριος Θεμιστοκλέους, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με το πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης των χαμένων ραντεβού, για να μην αχρηστευθούν τα πολύτιμα εμβόλια.

Παράλληλα τόνισε ότι “πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν υπάρχει κανένα σύστημα, όσο τέλειο και να είναι, το οποίο να είναι απαραβίαστο” και διαβεβαίωσε ότι όλες οι καταγγελίες που υπάρχουν διερευνώνται σε βάθος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας:

“Είμαστε πολύ σαφείς: διερευνούμε οποιοδήποτε περιστατικό, εφαρμόζουμε τις κυρώσεις και όλη τη διαδικασία που έχουμε προβλέψει από την αρχή μέχρι το τέλος”, τόνισε.

Ποια είναι η καταγγελία για τον εκτός λίστας εμβολιασμό

Η καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας και αναστάτωσε την τοπική κοινωνία της Ρόδου αυτήν την εβδομάδα, αφορά, σύμφωνα με τους καταγγέλοντες, τον εκτός λίστας και εμβολιαστικού πρωτοκόλλου εμβολιασμό  του περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος είναι 56 ετών.

Τον εμβολιασμό του επιβεβαίωσε η υπεύθυνη γιατρός του Ιατρείου της Χάλκης κ. Αρβανιτίδου, σε δηλώσεις της στον τοπικό τύπο, σημειώνοντας ότι το όνομά του περιλαμβανόταν σε κατάλογο με ονόματα δημοτών που της παραδόθηκε από τον Δήμο για να διενεργήσει τους εμβολιασμούς της περασμένης Κυριακής στη Χάλκη. Τόνισε δε, ότι δεν εμβολιάστηκε μέσω του μηχανισμού αναπλήρωσης χαμένων δόσεων εμβολίων.

Σε γραπτή δήλωσή του ωστόσο, ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν κάτοικοι του νησιού που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν και δεν εμβολιάστηκαν. Ο περιφερειάρχης εμβολιάστηκε, καθώς είχαν μείνει δύο αδιάθετες δόσεις από το τελευταίο φιαλίδιο, οι οποίες θα απορρίπτονταν, όπως τόνισε.

Θεμιστοκλέους: Οι εμβολιασμοί δεν είναι παιχνίδι “κλέφτες κι αστυνόμοι”

“Η διαφάνεια αποτελεί τον βασικό πυλώνα της όλης επιχείρησης”, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι σε αυτό δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση και καμία έκπτωση.

Οι μεμονωμένες περιπτώσεις που κάποιος παρακάμπτει τη λίστα προτεραιοποίησης και αυτό γίνεται γνωστό είτε μέσω των μέσων ενημέρωσης, είτε από πληροφορίες που φτάνουν στο Υπουργείο Υγείας, εφαρμόζεται η προβλεπόμενη διαδικασία και οι κυρώσεις.

“Η διενέργεια εμβολιασμών δεν είναι ένα παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι». Είναι μια διαδικασία η οποία θα μας οδηγήσει στην ελευθερία και το κυριότερο, και το λέω προσωπικά, αφήνουμε τους παραβάτες στην ηθική απαξίωση της κοινωνίας”, τόνισε.

Εξετάζεται επέκταση των ομάδων αναπλήρωσης

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον μηχανισμό αναπλήρωσης που εφαρμόζεται με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

“Για το Υπουργείο Υγείας το σύνθημα είναι, καμία δόση εμβολιασμού χαμένη. Κάθε δόση είναι πολύτιμη, είναι δόση ζωής ή ένα μικρό βήμα προς την κανονικότητα, προς την ελευθερία”, είπε.

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε, έχει πετύχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό χαμένων δόσεων, το οποίο είναι 0,36%, όταν σε άλλες χώρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι: στον Καναδά 0,4% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 0,67%.

Στον μηχανισμό αναπλήρωσης συμμετέχουν τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, όμως, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει διεύρυνση των ομάδων αναπλήρωσης και σε άλλες κατηγορίες, ενδεχομένως ακόμα και στην επόμενη ομάδα προτεραιοποίησης.

Ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιείται επειδή τα εμβόλια έχουν μια περιορισμένη διάρκεια ζωής, όπως π.χ. το εμβόλιο της Pfizer που «επιβιώνει» μόνο πέντε μέρες. Αφού αποψυχθεί και παραμείνει επί πέντε ημέρες σε θερμοκρασία ψυγείου 2 με 8 βαθμών, “θα πρέπει να το καταστρέψουμε, θα πρέπει να το πετάξουμε”, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους και συμπλήρωσε:

“Αυτό σημαίνει ότι σε μια συγκεκριμένη μέρα, κατά τις απογευματινές ώρες, όταν κλείνει σχεδόν η διαδικασία, λαμβάνουμε έναν αριθμό από τα εμβολιαστικά κέντρα και από τον αριθμό των αδιάθετων δόσεων», είπε.

Πώς γίνεται η αναπλήρωση εμβολιασμών για να μη χαθούν τα εμβόλια

Αδιάθετες δόσεις μπορεί να προκύψουν κυρίως από τις ακυρώσεις των ραντεβού. Αν υπάρχουν για παράδειγμα, 100 προγραμματισμένα ραντεβού, αν το 1% δεν προσέρχεται, σε 30.000 εμβολιασμούς αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 500 με 600 αδιάθετες δόσεις κάθε μέρα.

Έτσι, τις απογευματινές ώρες ο μηχανισμός αναλαμβάνει μέσα από εκατοντάδες τηλεφωνήματα να κινητοποιήσει τα στελέχη και τους πολίτες, ώστε να μην υπάρχει καμία αδιάθετη δόση. «Μέχρι στιγμής, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν αποδείξει ότι έχουν τον μηχανισμό να το κάνουν αυτό”, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας στην Αττική, ή αν γίνονται εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές, πχ. νησιά, με τον κίνδυνο να καταστραφούν χιλιάδες αδιάθετες δόσεις, ενεργοποιούνται όλοι οι διαθέσιμοι μηχανισμοί.

“Και τα Σώματα Ασφαλείας και εμβολιάσαμε κλειστές δομές και σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις και στον γενικό πληθυσμό”, κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Να σημειωθεί ότι χθες διενεργήθηκαν 28.500 εμβολιασμοί και έχουμε ξεπεράσει τις 850.000 εμβολιασμούς από την έναρξη του προγράμματος “Ελευθερία”.