Θεμιστοκλέους: Ο ένας στους δύο πολίτες στην Ελλάδα είναι πλήρως εμβολιασμένος – Εμβόλια «αυθημερόν»

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Το 52% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως στη χώρα μας, ενώ μέτρα για την επιτάχυνση της ανοσοποίησης όσων ακόμη δεν έχουν κάνει το εμβόλιο λαμβάνει η πολιτεία. Οι ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Εξαιρετικά αισιόδοξα είναι τα δεδομένα από την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας, καθώς όπως ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμις Φροντίας Μάριος Θεμιστοκλέους, το 61% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το 52% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα ώστε οι πολίτες που έχουν πρόβλημα μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, να μπορούν να κάνουν εμβολιασμό στο σπίτι.

«Αυτό θα μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε γιατρός στο ηλεκτρονικό σύστημα, είτε είναι ιδιώτης, είτε του Δημοσίου», τόνισε ο ίδιος.

Ο εμβολιασμός σε άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας, θα τους επισκεφτούν είτε ιδιώτες γιατροί στο σπίτι τους, είτε οι κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας.

Εμβολιασμός αυθημερόν για όλους τους πολίτες – Σε κίνδυνο οι παχύσαρκοι έφηβοι

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε, επίσης, πως από αύριο, Τρίτη (20/7) οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με οποιοδήποτε εμβόλιο ακόμα και την ίδια ημέρα, καθώς υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 20.000 έφηβοι από 15 έως και 17 ετών.

Και μπορεί ο γενικός πληθυσμός αυτής της ηλικίας δυνητικά να μην έχει πρόβλημα με τη συχνότητα των σοβαρών συμπτωμάτων από τη λοίμωξη Covid, ωστόσο άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως παχυσαρκία, ενδέχεται να περάσουν βαριά τη νόσο.  Ο συνδυασμός παχυσαρκίας και κορονοϊού για τους εφήβους αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Το κατεξοχήν υποκείμενο νόσημα, μετά τη μεγάλη ηλικία, που χτυπά τους ασθενείς με κορονοϊό είναι η παχυσαρκία. Σε πρόδρομη μελέτη που έκανε στην Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φαίνεται ότι το ποσοστό παχυσαρκίας στους εφήβους ξεπερνά το 25%», ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου .

Η ίδια εξήγησε ότι το αυξημένο βάρος σώματος δημιουργεί μια χρόνια φλεγμονή και επηρεάζει την ανοσολογική ανταπόκριση, γι’ αυτό και θα ήταν καλό όλοι όσοι έχουν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.