Θεμιστοκλέους: Έτοιμες οι υγειονομικές αρχές για τη χορήγηση της 3ης δόσης

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεμιστοκλέους
Την πτώση των αριθμών των ημερήσιων εμβολιασμών λόγω καλοκαιριού παραδέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Παράλληλα, τόνισε πως αν και καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει αποφασίσει την χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου, οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα είναι επιχειρησιακά έτοιμες.

Με μόλις 45.000 εμβολιασμούς αναμένεται να κλείσει η μέρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Τα ραντεβού κυμαίνονται, όπως πρόσθεσε, σε πάνω από 40.000 την ημέρα κατά μέσο όρο για αυτήν την εβδομάδα.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 10.540.000 δόσεις σε όλη τη χώρα. Τουλάχιστον την πρώτη δόση έχουν κάνει 5.705.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 54,3% του γενικού πληθυσμού και στο 63,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή 5.170.000 πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι. Το νούμερο αυτό μεταφράζεται στο 49% του γενικού πληθυσμού και στο 58% του ενήλικου πληθυσμού.

Παράλληλα, έχουν κλειστεί τις τελευταίες ημέρες επιπλέον 140.000 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεμιστοκλέους:

  • τις ηλικίες από 15 μέχρι 17 ετών έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού 33.000 άτομα
  • στα παιδιά από 12 μέχρι 14 ετών έχουν κλείσει ή κάνει την πρώτη δόση 5.300 άτομα

Θεμιστοκλέους: Συνεχίζεται το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό κατ’ οίκον ανάπηρων και πολιτών με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, από τις 20 Ιουλίου και μέχρι σήμερα 3.200 πολίτες έχουν κάνει αίτηση, όπως είπε ο γενικός γραμματέας και πρόσθεσε:

«Σήμερα εμβολιάστηκαν 300 πολίτες στα σπίτια τους», είπε.

Παράλληλα, με τα κινητά συνεργεία που αναπτύσσονται σε αποκριμένες περιοχές, πάνω από 6.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο.

Θεμιστοκλέους: «Είμαστε έτοιμοι για την τρίτη δόση»

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα για τη χορήγησή της από τον Σεπτέμβριο, αν αυτό αποφασιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ωστόσο, τόνισε πως μέχρι στιγμής απόφαση για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου για το κορονοϊό δεν έχει ληφθεί σε καμία χώρα της ΕΕ.