Θεμιστοκλέους: Δεν θα χορηγείται ως αναμνηστική δόση το Novavax – 324.000 δεν έχουν κάνει τρίτη δόση

  • Γιάννα Σουλάκη
εγκεφαλικό
Τέσσερα εκατομμύρια πολιτών έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ 324 χιλιάδες ακόμη δεν έχουν κλείσει ραντεβού, ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας πως το νέο εμβόλιο της Novavax που αναμένεται το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, δεν προσφέρεται για αναμνηστική δόση.

«Το Novavax δεν θα μπορεί να γίνεται ως αναμνηστική δόση, θα αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας πως οι αναμνηστικές δόσεις γίνονται στις περισσότερες χώρες μόνο στον ενήλικο πληθυσμό και όχι στα παιδιά.

«Η αναμνηστική δόση ισχύει από 18 και άνω και στις ηλικίες 12-18 ετών γίνεται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που αφορούν ασθένειες», ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το εάν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα στα παιδιά και για το σπάνιο σύνδρομο της υπερφλεγμονώδους αντίδρασης (MIS-C), ο κ. Θεμοστοκλέους τόνισε πως τα παιδιά δεν είναι πιο ευάλωτα στον κορονοϊό και αναπτύσσουν κατά κανόνα ήπια συμπτωματολογία. «Το σύνδρομο MIS-C είναι εξαιρετικά σπάνιο», είπε ακόμα.

Σε ότι έχει να κάνει με τον μεγάλο αριθμό των θανάτων των τελευταίων ημερών εξαιτίας της πανδημίας, υπογράμμισε ότι είναι πολυπαραγοντικοί οι λόγοι που την ερμηνεύουν, ενώ οφείλεται «εν πολλοίς και στον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων που υπήρχαν από πριν», όπως είπε.

«Είμαστε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να βλέπουμε τον αριθμό από την αρχή της πανδημίας έως τώρα, δηλαδή τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε συγκεκριμένα.

Για το ζήτημα των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε: «Καλώς ή κακώς το σύστημα Υγείας έχει προσαρμοστεί στα άτομα που βρίσκονται σε αναστολή. Αυτή είναι από τον Σεπτέμβριο. Διανύουμε τον πέμπτο μήνα και το σύστημα έχει προσαρμοστεί. Θεωρώ δεδομένο -και με βάση τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού- ότι θα δοθεί παράταση σε αυτήν την αναστολή.

Θεμιστοκλέους: «Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμείνει κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα»

Στην «όρθια διασκέδαση», στα γήπεδα, και στο τι θα αποφασιστεί τελικά για τη διεξαγωγή των καρναβαλιών θα εστιάσει η αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησης των μέτρων που συνεδριάζει σήμερα, όπως επισήμανε ο ίδιος.

«Η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με βάση την εισήγηση της Επιτροπής και με βάση το γεγονός αν αυτό (σ.σ. η αύξηση των κρουσμάτων) θα επηρεάσει τον αριθμό των θανάτων. Ο σημαντικότερος τρόπος για να προστατευθούμε και να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των θανάτων, είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε πετύχει ένα καλό ποσοστό τους τελευταίους 2-3 μήνες, και στους άνω των 60 και στους λαμβάνοντες την αναμνηστική δόση», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αναφερόμενος στην περίοδο του Πάσχα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει τηρώντας τα μέτρα δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστασιοποίηση και εμβολιασμός) να συνεχίσουμε να ζούμε και να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητά μας».