Θέλετε τις καλύτερες συνθήκες Υγείας; Θα τις βρείτε στην Ισπανία και την Ιταλία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Δείκτης Bloomberg Healthiest Country Index λαμβάνει υπόψη το προσδόκιμο ζωής, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, τις καλές συνθήκες υγιεινής, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τα ποσοστά παχυσαρκίας και άλλους δείκτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ισπανία έχει το καλύτερο επίπεδο υγείας μεταξύ 169 κρατών!

Στη δεύτερη θέση φιγουράρει η Ιταλία ενώ η Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται πολύ πιο κάτω παρά το γεγονός ότι και εδώ η Μεσογειακή Διατροφή μας δίνει «πόντους»…

Η Ισπανία πήρε την πρώτη θέση με σκορ υγείας 92,75 και την δεύτερη θέση η Ιταλία με σκορ 91,59. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισλανδία, στην τέταρτη η Ιαπωνία, στην πέμπτη η Ελβετία, στην έκτη η Σουηδία, στην έβδομη η Αυστραλία, στην όγδοη η Σιγκαπούρη και στην ένατη η Νορβηγία και στην δέκατη το Ισραήλ.

Η Κύπρος στον Bloomberg Healthiest Country Index βρίσκεται στην 21η θέση με σκορ 83,58 και η Ελλάδα στην 26η με σκορ 82,29.

Βέβαια, δεδομένου ότι ο Δείκτης περιλαμβάνει 169 χώρες, η κατάταξη της Ελλάδας θα πρέπει να θεωρηθεί εξαιρετικά ικανοποιητική. Αλλά η ανάδειξη δύο άλλων μεσογειακών χωρών, της Ισπανίας και της Ιταλίας, στις δύο πρώτες θέσεις και όχι κάποιων Σκανδιναβικών ή της «πλούσιας» Γερμανίας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα όσα λαμβάνονται υπόψη για τη τελική κατάταξη είναι «κοντά» μας (διατροφή, νερό…) και θα έπρεπε να μας βάζουν στην πρώτη 10άδα.