The greek paradox: Το παράδοξο με την αύξηση των ανασφάλιστων πολιτών, ενώ μειώνεται η ανεργία

  • Γιάννα Σουλάκη
συνταγογράφηση
Το παράδοξο με τους ανασφάλιστους που αυξάνονται ενώ μειώνονται τα ποσοστά ανεργίας, έχει προβληματίσει υγειονομικές αρχές και φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Η δυσανάλογη αύξηση -έως και εκτίναξη- της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων και ευάλωτων πολιτών, την ώρα που ο ρυθμός και αλλά και τα ποσοστά της ανεργίας από χρονιά σε χρονιά κατακρημνίζονται, καταδεικνύει την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών που έχει οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάχρηση των πόρων.

Την καταγγελία έκανε για μια ακόμη φορά, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) παρουσιάζοντας σε δημοσιογραφική συνάντηση, επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί πως στους δικαιούχους της δαπάνης των ανασφάλιστων εντάσσονται, τόσο οι πολίτες που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική και υγειονομική τους κάλυψη, όσο και όλοι εν γένει οι πολίτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Σύμφωνα με τους αριθμούς, το ποσοστό ανεργίας το 2018 ανερχόταν στο 19,3% και μειώθηκε στο 11,6% το 2022, ενώ κατά τα δύο ίδια διαστήματα, η φαρμακευτική δαπάνη για τους άνεργους πολίτες αυξήθηκε από τα 207 εκατ. ευρώ ετησίως στα 317 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η αύξηση που σημειώνεται ξεπερνά το 50% και συγκεκριμένα φτάνει το +53,1%.

Την ίδια στιγμή, η δαπάνη στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα αυτά έτη παρέμεινε σταθερή περίπου στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία αυξήθηκε από 116 στα 213 εκατ. ευρώ ανά έτος, δηλαδή +83,6%.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ επισημαίνουν πως η αύξηση της δαπάνης των ανασφάλιστων δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση και ζητούν από το κράτος να ελέγξει πιο αποτελεσματικά την κατανομή των πόρων, καθώς η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, επιστρέφει στα “ταμεία” τους, με το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).

Να σημειωθεί πως η δαπάνη που σήμερα επιβαρύνει τις εταιρίες, υπερβαίνει το 50% ή ακόμη και το 60% των πωλήσεών τους.

Αναποτελεσματικά τα μέτρα για τον περιορισμό στη συνταγογράφηση

Αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι του 2022, η Πολιτεία για να καταφέρει να συγκρατήσει την ξέφρενη δαπάνη των ανασφάλιστων, θέσπισε νέο νόμο με τον οποίο η συνταγογράφηση των ευάλωτων πολιτών πέρασε στα χέρια των γιατρών του δημοσίου.

Η τροπολογία προέβλεπε την κατάργηση διάταξης του νόμου 4368/16, που παραχωρούσε δικαίωμα συνταγογράφησης και στους πιστοποιημένους από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς.

Δείτε επίσης: Τέλος οι ιδιώτες γιατροί από τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων – Ποιοι εξαιρούνται

Στην αιτιολογική έκθεση, αναφερόταν πως «η διάταξη επιδιώκει να ελέγξει, μεταξύ άλλων, τη φαρμακευτική δαπάνη και να εξορθολογήσει το κόστος συνταγογράφησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πρόσβαση για όλους στις δημόσιες δομές Υγείας».

Ο ίδιος ο τέως υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης μάλιστα είχε παραθέσει στοιχεία στη Βουλή, σύμφωνα με τα οποία, υπήρξαν ενδείξεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος λόγω ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως τα ΑΜΚΑ των ανασφάλιστων πολιτών αυξήθηκαν από 687.000 το 2018 σε 1.071.000 το 2019, την ώρα μάλιστα που δεν υπήρξε αντίστοιχη μείωση στους ασφαλισμένους που θα δικαιολογούσε αυτήν την αύξηση.

Παρ’ όλα αυτά τα μέτρα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

ΣΦΕΕ: Ζητά καλύτερο έλεγχο στη συνταγογράφηση

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν πως το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει σε σειρά μέτρων, ώστε να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά η φαρμακευτική δαπάνη, κάτι το οποίο προέταξε και στις προγραμματικές δηλώσεις που έγιναν στη Βουλή για την Υγεία, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μέρος των κονδυλίων και του 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είπε, θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας και πιο συγκεκριμένα, στην ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ολοκλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία και την επέκταση, αλλά και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.

Δείτε επίσης: Όλα όσα θα γίνουν στην Υγεία μέχρι το τέλος της τετραετίας – Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Τα μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης μέσω ανάπτυξης ειδικών φίλτρων, η διασύνδεση των εργαστηριακών εξετάσεων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, αλλά και η ορθή χρήση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων αναμένεται να διορθώσουν τις όποιες στρεβλώσεις, υποστηρίζει από την πλευρά της και η Φαρμακοβιομηχανία.

Στοιχεία που προέκυψαν από μελέτη της IQVIA για λογαριασμό του ΣΦΕΕ, αλλά και τις παραπάνω προτάσεις για τον καλύτερο έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να παρουσιάσουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την οποία έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση.